hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orbán: Magyarország érdekelt az európai adóversenyben

  • MTI

Kiemelt fontosságúnak nevezte a foglalkoztatottság növelését Orbán Viktor szerdán egy bécsi konferencián.

A magyar miniszterelnök a Világgazdasági Fórum bécsi regionális tanácskozásán hangsúlyozta: tíz év alatt legkevesebb tíz százalékkal kell növelni Magyarországon a foglalkoztatási rátát.
   
"A munkanélküliség csökkentése Magyarország számára élet-halál kérdése" - fogalmazott. A cél eléréséhez nem elég csupán a munkaerő-piac reformja, hanem a gazdaság átstrukturálására van szükség, s a kormány erre törekszik - tette hozzá. Jóléti állam és jóléti társadalom helyett munka alapú társadalomra és gazdaságra van szükség - jelentette ki Orbán Viktor a bécsi fórumon.
   
A kétnapos nemzetközi fórumon több mint ötszázan vesznek részt, köztük tizenhárom ország állam-, illetve kormányfője, gazdasági vezetők, civil szervezetek és a tudományos élet képviselői.
   
A konferencia alkalmával a magyar kormányfő kétoldalú találkozót tartott Werner Faymann osztrák kancellárral és Michael Spindelegger osztrák alkancellárral, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökével. Az alkancellárral folytatott megbeszélésen megállapították, hogy felgyorsultak a nyugat-balkáni régió számára az európai perspektívát jelentő folyamatok - közölte magyar újságírókkal Szijjártó Péter szóvivő. Kitértek a Duna-stratégiára is. Ezzel kapcsolatban megállapították: nagyon fontos a stratégiát konkrét fejlesztési tervekkel és a szükséges finanszírozással társítani. A miniszterelnök arra is kitért, hogy Magyarország továbbra is érdekelt abban, hogy Európában adóverseny legyen. Az alacsony adók révén elérhető előny a magyar gazdasági növekedés egyik nagyon fontos eszköze lesz a következő években - fejtette ki Szijjártó Péter.
   
A Werner Faymannal tartott, négyszemközti megbeszélésen a két kormányfő rögzítette, hogy a két ország kapcsolatai a hagyományoknak megfelelően kiválóak, a politika, a gazdaság és a szellemi élet területén egyaránt - mondta el Szijjártó Péter. Orbán Viktor az európai unió soros elnökségének képviselőjeként arról tájékoztatta Werner Faymannt: jó esély van arra, hogy olyan kompromisszumokat sikerül találni az Európai Tanács és az Európai Parlament között, amelyek lehetővé teszik az európai gazdasági kormányzáshoz vezető, hat pontból álló jogszabálycsomag mielőbbi elfogadását.
   
Horvátország európai uniós csatlakozását mindkét kormányfő kiemelten fontosnak tartja, s egyaránt időszerűnek tartják a tárgyalások lezárását. Ausztria és Magyarország is hagyományosan felelősséget érez a tőle délre fekvő régió stabilitásáért. Úgy látják, hogy ezt a stabilitást most leginkább az szolgálhatja, ha az európai perspektívát minél közelebb hozzák ezekhez az országokhoz - mondta a szóvivő.
   
Orbán Viktor udvariassági látogatást tett Heinz Fischer államfőnél és megbeszélést folytatott Tigran Szargszján örmény kormányfővel is.
   
Az osztrák államfő úgy vélekedett, hogy Magyarországnak nehéz elnökségi fél éve volt - mondta Szijjártó Péter. Orbán Viktor a találkozón többek között kiemelte az uniós roma stratégia elfogadását. Kijelentette, a stratégia tartalommal való megtöltése a tagállamok feladata lesz, ugyanakkor közös európai ügy is. Kitért arra is, hogy a romák helyzetének javítása olyan kérdés, amelynek nem csak emberi jogi, hanem gazdasági, munkaügyi, szociális vonatkozásában is kezelni kell. A kormányfő és az osztrák elnök egyetértett abban, hogy az úgynevezett nyugat-balkáni térség európai integrációját továbbra is támogatni kell, a horvát csatlakozást követően is.
   
Az örmény kormányfővel tartott kétoldalú találkozó fő kérdésköre a magyar elnökség egy másik kiemelt témája, az európai unió keleti partnersége volt - mondta el a a magyar miniszterelnök szóvivője. Magyarország támogatja azt az elképzelést, hogy a keleti partnerség keretén belül jobban országokra szabott legyen az együttműködés a partnerállamokkal. Ezt korábban több, a partnerségben részt vevő ország is felvetette Orbán Viktornak. Az örmény miniszterelnök meghívta magyar kollégáját jereváni hivatalos látogatásra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink