hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondás idő naptári napra: mit jelent a gyakorlatban?

  • adozona.hu

Mit jelent, hogy a felmondási időt naptári napban határozzák meg, s ez miként befolyásolja a kifizetéseket? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A felmondási idő „naptári napokban meghatározott” kifejezés mit jelent a gyakorlatban? A kifizetés szempontjából hogyan kell értelmezni? Tegyük fel, hogy hatvan napról van szó, ez azt jelenti, hogy az egy napra járó átlagkereset hatvanszorosát kell kifizetni a munkavállalónak, vagy kéthavi átlagkeresetnek megfelelő összegről beszélünk nem számolva a hétvégéket, csak az ezen időre eső munkanapokat?

A válasz alapja az a tény, hogy a munkavállaló munkaviszonya azokon a napokon is fennáll, amikor tényleges munkavégzés nem történik; tehát pl. hétvégéken is. 

A „naptári napokban meghatározott felmondási idő” esetén tehát a munkavállaló hamarabb szabadul a munkaviszonyból, viszont az átlagkeresete illetve munkabére csak a felmondási idő alatti munkanapokra jár, függetlenül attól, hogy ténylegesen dolgozik-e vagy felmentették-e a munkavégzés alól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó költség – áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Cégtelefon magánhasználata

Kelemen László

adószakértő, jogász

Készpénzes számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close