hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondás idő naptári napra: mit jelent a gyakorlatban?

  • adozona.hu

Mit jelent, hogy a felmondási időt naptári napban határozzák meg, s ez miként befolyásolja a kifizetéseket? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A felmondási idő „naptári napokban meghatározott” kifejezés mit jelent a gyakorlatban? A kifizetés szempontjából hogyan kell értelmezni? Tegyük fel, hogy hatvan napról van szó, ez azt jelenti, hogy az egy napra járó átlagkereset hatvanszorosát kell kifizetni a munkavállalónak, vagy kéthavi átlagkeresetnek megfelelő összegről beszélünk nem számolva a hétvégéket, csak az ezen időre eső munkanapokat?

A válasz alapja az a tény, hogy a munkavállaló munkaviszonya azokon a napokon is fennáll, amikor tényleges munkavégzés nem történik; tehát pl. hétvégéken is. 

A „naptári napokban meghatározott felmondási idő” esetén tehát a munkavállaló hamarabb szabadul a munkaviszonyból, viszont az átlagkeresete illetve munkabére csak a felmondási idő alatti munkanapokra jár, függetlenül attól, hogy ténylegesen dolgozik-e vagy felmentették-e a munkavégzés alól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink