hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Meddig tarthat a határozott idejű munkaviszony?

  • adozona.hu

Hányszor lehet határozott idejű munkaviszonyra szóló szerződést hosszabbítani, s meddig tarthatt egy határozott időre szóló munkaviszony? Olvasónk kérdésére Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Harmadik éve dolgozom egyház által fenntartott iskolában. Eddig határozott idejű szerződéseim voltak, szám szerint három, tehát kétszer hosszabbítottak. A Munka törvénykönyve szerint véglegesíteni az ötödik év után kötelező, de most hallottam egy olyan rendelkezésről, hogy a szerződés összesen háromszor hosszabbítható. Mikortól köteles a munkáltató véglegesíteni?

Alapesetben a határozott időre szóló munkaviszony időtartama az öt évet nem haladhatja meg. Ha a határozott idejű munkaviszonyra vonatkozó munkaszerződést meghosszabbítják, az öt éves szabály kiterjed az elsőként, határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított 6 hónapon belül kötött újabb határozott idejű munkaszerződésre (és ennek megszűnésétől számított 6 hónapon belül kötött újabb határozott idejű munkaszerződésre… stb.) is.

Ha tehát az Ön munkaszerződését a fentieknek megfelelően hosszabbították meg több alkalommal, az így munkaviszonyban eltöltött időket össze kell adni és ennek megfelelően kell az öt éves szabályt alkalmazni. Ezért ha ilyen módon a határozott idejű munkaviszonyban eltöltött időszak az öt évet meghaladja, a munkáltató Önt tovább már csak határozatlan idejű munkaviszony keretében foglalkoztathatja.

Amennyiben az Ön határozott idejű munkaviszonyának ismételt meghosszabbítására munkáltatójának jogos érdeke nélkül, az Ön jogos érdekének csorbításával került sor, a törvény értelmében a munkaviszony automatikusan határozatlan idejűnek minősül.

Amennyiben közalkalmazotti jogviszonyban van, úgy a fentiektől eltérő szabályok irányadók Önre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Méhész őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Órabéres dolgozók ünnepnapi távolléti díja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Union belüli jövedelem adózása, árfolyama?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink