hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendkívüli felmondás: az sem kizáró ok, ha valaki beteg

  • adozona.hu

Kirúghatnak-e bárkit azért, mert nem tájékoztatta főnökét arról, hogy beteg és emiatt nem dolgozik? Olvasói kérdésre Viszló László, a hvg.hu és az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

A munkavállalónak hogyan és mennyi időn belül kell a munkáltatója felé jelezni-e, ha a betegállomány miatt nem jelenik meg a munkahelyén? A munkáltató mikor és hogyan mondhat fel a munkavállalójának, ha az nem jelent meg, mert betegállományban volt?

A munkavállaló haladéktalanul köteles tájékoztatni a munkáltatót arról, ha keresőképtelen beteg. Ennek hiányában mulasztást követ el, mely akár felmondást is maga után vonhat.
Amennyiben a munkaszerződés, vagy a Kollektív Szerződés kifejezetten akként rendelkezik,hogy ez rendkívüli felmondási ok, abban az esetben a munkáltató azonnali hatállyal megszüntetheti a munkavállaló jogviszonyát. Ha nincs ilyen rendelkezés, abban az esetben a mulasztás nem von maga után automatikusan rendkívüli felmondást. Ennek kiadása előtt a munkáltató általában felhívja a munkavállalót arra, hogy igazolja távollétét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink