hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendkívüli felmondás: az sem kizáró ok, ha valaki beteg

  • adozona.hu

Kirúghatnak-e bárkit azért, mert nem tájékoztatta főnökét arról, hogy beteg és emiatt nem dolgozik? Olvasói kérdésre Viszló László, a hvg.hu és az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

A munkavállalónak hogyan és mennyi időn belül kell a munkáltatója felé jelezni-e, ha a betegállomány miatt nem jelenik meg a munkahelyén? A munkáltató mikor és hogyan mondhat fel a munkavállalójának, ha az nem jelent meg, mert betegállományban volt?

A munkavállaló haladéktalanul köteles tájékoztatni a munkáltatót arról, ha keresőképtelen beteg. Ennek hiányában mulasztást követ el, mely akár felmondást is maga után vonhat.
Amennyiben a munkaszerződés, vagy a Kollektív Szerződés kifejezetten akként rendelkezik,hogy ez rendkívüli felmondási ok, abban az esetben a munkáltató azonnali hatállyal megszüntetheti a munkavállaló jogviszonyát. Ha nincs ilyen rendelkezés, abban az esetben a mulasztás nem von maga után automatikusan rendkívüli felmondást. Ennek kiadása előtt a munkáltató általában felhívja a munkavállalót arra, hogy igazolja távollétét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszony értelmezése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gépvásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close