hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendkívüli felmondás: az sem kizáró ok, ha valaki beteg

  • adozona.hu

Kirúghatnak-e bárkit azért, mert nem tájékoztatta főnökét arról, hogy beteg és emiatt nem dolgozik? Olvasói kérdésre Viszló László, a hvg.hu és az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

A munkavállalónak hogyan és mennyi időn belül kell a munkáltatója felé jelezni-e, ha a betegállomány miatt nem jelenik meg a munkahelyén? A munkáltató mikor és hogyan mondhat fel a munkavállalójának, ha az nem jelent meg, mert betegállományban volt?

A munkavállaló haladéktalanul köteles tájékoztatni a munkáltatót arról, ha keresőképtelen beteg. Ennek hiányában mulasztást követ el, mely akár felmondást is maga után vonhat.
Amennyiben a munkaszerződés, vagy a Kollektív Szerződés kifejezetten akként rendelkezik,hogy ez rendkívüli felmondási ok, abban az esetben a munkáltató azonnali hatállyal megszüntetheti a munkavállaló jogviszonyát. Ha nincs ilyen rendelkezés, abban az esetben a mulasztás nem von maga után automatikusan rendkívüli felmondást. Ennek kiadása előtt a munkáltató általában felhívja a munkavállalót arra, hogy igazolja távollétét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close