hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korengedményes nyugdíj: aki nem dönt december 1-ig, lecsúszhat a járadékról

  • adozona.hu

Jövőre - feltéve, ha elfogadják a végszavazás előtt álló törvényjavasalatot - korhatár nélkül nyugdíjazhatják a nőket. A kedvezmény jelentős, de a 40 év jogosultsági időbe nem számítanak bele az iskolai évek. Akinek tehát csak azzal együtt lenne meg a 40 éve jövőre, célszerű még idén nyugdíjaztatnia magát. Feltételek, jogosultság, jogvesztő határidő.

Jövőre kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden nő, aki 40 év jogosultsági időt lehúzott. A  végszavazásra váró nyugdíjjavaslat szerint a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, mely több gyermek esetén is legfeljebb nyolc év, de a 40 év jogosultsági időnél - sem szakiskolai, sem felsőfokú képzést – nem lehet figyelembe venni. Ez utóbbi jelentős módosításnak számít a jelenlegi szabályozáshoz képest. Idén ugyanis még beleszámít a szolgálati időbe felsőfokú nappali tagozatos képzés mellett a munkanélküliként, illetve a közeli hozzátartozó ápolásával eltöltött időszak. Akinek csak ezekkel az időszakokkal együtt lenne meg a nyugdíjra jogosító 40 év jogosultsági ideje, nem érdemes 2011-ig várnia.

Forrás: Marton Szilvia

Idén ugyanis, aki december 31-ig betölti az 57. életévét és legalább 37 év szolgálati ideje van, korengedményes nyugdíjra jogosult. Ebbe még beleszámítanak egyebek mellett az iskolai évek is, feltéve, ha a munkáltatója aláírja a korengedményes nyugdíjazásáról szóló megállapodást. Ezt 30 nappal a megállapodás aláírása előtt be kell jelenteni a regionális munkaügyi központnak, majd az aláírástól számított 15 napon belül, legkésőbb 2010. december 31-ig el kell küldenie az illetékes regionális nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnek.

A cikk folytatódik a hvg.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink