hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyre nagyobb az egyetértés Lengyelországban a nyugdíjkötvényről

  • MTI

Lengyelországban egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy szükség van a nyugdíjkötvénynek nevezett állami értékpapír kibocsátására az államadósság növekedésének megfékezése céljából - mondta kedden az ország pénzügyminisztere.

"Egye több politikus, szakértő illetve kormánytag véli úgy, hogy a nyugdíjkötvények bevezetése része lehetne a tervezett nyugdíjreformnak" - jelezte Jacek Rostowski.
   
A napokban a miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója, Michal Boni beszélt arról, hogy a kormány tervei szerint új típusú kötvényt bocsátana ki az állam a magánnyugdíjpénztárak számára, ám ezek a kötvények nem számítanának bele az állam tartozásaiba. Boni elmondta: korábban azt is fontolgatták, hogy az állam 2-3 évig felfüggeszti az átutalást a magánnyugdíjpénztárak számára. A magánalapok a varsói értéktőzsde és kötvénypiac fontos szereplői, az általuk kezelt értékpapírok összege megközelíti a 200 milliárd zlotyt (mintegy 69 milliárd dollár).
   
A lengyelországi helyzet súlyosságára utal, hogy az ötven év felettiek egyre nagyobb hányada választja a korai nyugdíjazást: a magánszféra munkaadói szövetségének nemrégiben közzétett felmérése szerint az ötven év felettieknek mindössze 32 százaléka aktív a munkaerőpiacon, ahova ugyanakkor egyre kevesebb fiatal kerül.
   
Nemcsak Lengyelország és Magyarország küszködik a közfinanszírozás elszámolásának problémájával, rajtuk kívül még heten - egykori "keleti tömbbeli" tagországok és Svédország - kérik Brüsszeltől a szabályok módosítását oly módon, hogy az állam magán-nyugdíjpénztári befizetéseit vegyék figyelembe az államháztartási hiány megállapításánál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény saját jogon

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Vagyonkezelő alapítvány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Iparűzésiadó-előleg

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink