hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH "sikamlós" ügyei

  • adozona.hu

„Az adóhivatal revizorai jobban szeretik a kicsi, jól körülhatárolható ügyeket, mint a nagy , de sikamlós problémákat „– többen így foglalták össze Dr. Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a véleményét egy csütörtöki háttérbeszélgetést követően. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szerint néhány ügyből nem lehet általánosítani.

Dr. Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának egy zártkörű műhelybeszélgetést követően megtartott sajtótájékoztatója során elhangzottakra reagálva fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az állami adóhatóság évente több százezer ellenőrzést és végrehajtási cselekményt végez, több tízmillió bevallást dolgoz fel, határozatot ad ki, és mindez az állami adóhatóság tevékenységének csak egy része.

Ehhez képest az elmúlt három évben összesen 149 darab ombudsmani megkeresés érkezett az állami adóhatósághoz, ebből 136 alkalommal az ombudsman elfogadta az adóhatósági választ, tehát nem tárt fel visszásságot, 4 esetben jogszabály-módosítást kezdeményezett és mindösszesen 5 esetben kellett intézkedést tennie az állami adóhatóságnak. Látható, hogy a több tízmilliós állami adóhatósági ügyből elenyésző töredéket ismerhet meg az ombudsman és még elenyészőnek sem értékelhető számú – konkrét egyedi – ügyben tár fel visszásságot (a több tízmillióval szemben 3 év alatt 5 esetben).

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nem ismeri, nem is ismerheti az állami adóhatóság tevékenységének teljes spektrumát, összetettségét, csak azt a kis szeletét, amelyről a panaszosok tájékoztatják. Ebbe a kis szeletbe pedig értelemszerűen nem tartoznak bele a többmilliárd forintos megállapításokkal záruló, kifejezetten „sikamlós” ügyek, amelyek a törvényes jogorvoslati eszközök igénybevételével jellemzően a bíróság, és természetesen nem az országgyűlési biztos előtt érnek véget.

Mindezek alapján felelőtlenség messzemenő – és az adott esetben sajnálatosan szubjektív – következtetéseket levonni egy 15 ezer fős apparátus tevékenységét illetően. Ami pedig a milliárdos hátralékok helyett a kisebb súlyú tartozások nagy ráfordítással történő behajtásával kapcsolatosan az APEH-et ért vádat illeti, meg kell jegyezni, hogy a műhelybeszélgetésen egy konkrét jövedéki ügyben merült fel egy kis összegű tartozás kérdése, így teljes mértékben megalapozatlan egyetlen konkrét vámhatósági ügyből az APEH végrehajtási tevékenységére vonatkozó következtetést levonni, amely ráadásul az állami adóhatóság gyakorlatával köszönő viszonyban sincs.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink