hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kolontár, Devecser: igazolást lehet kérni az APEH-től

  • adozona.hu

Átérezve a katasztrófával sújtott területek lakóinak nehézségeit az APEH, s Devecserben ideiglenesen kihelyezett ügyfélszolgálatot létesít a katasztrófában érintett települések – Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely – adózói részére.

A kihelyezett ügyfélszolgálaton adókártyát lehet igényelni, az ezzel kapcsolatos költségmentesség iránti kérelmeket és az egyéb beadványokat fogadják, illetve a kérelmek, beadványok kitöltésében, az adókötelezettség teljesítéséhez nyújtanak segítséget - áll az APEH közleményében.

A katasztrófa következtében előfordulhat, hogy az adózó nem tud határidőben eleget tenni adókötelezettségeinek. Ekkor lehetősége van igazolási kérelmet benyújtani, amellyel kimentheti a késedelmét.  Ezzel kapcsolatosan  szintén segítséget nyújtanak a kihelyezett ügyfélszolgálatokon.

Az igazolási kérelemmel az adózó olyan helyzetbe kerül, mintha a kötelezettségét határidőben teljesítette volna - tájékoztat az adóhatóság. Ebben az esetben a késedelmes teljesítés miatti szankció kiszabásától az adóhatóság eltekint.

Mivel Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely településeken kihirdetett katasztrófahelyzet áll fenn, ezért a térségben a természeti körülmények által akadályoztatott ügyfél részéről nem szükséges részletes indoklás az igazolási kérelemben, elegendő a veszélyhelyzetre való hivatkozás. A katasztrófa helyzetre való tekintettel az adóhivatal a folyamatban lévő eljárások során a méltányosság elvét hangsúlyosan veszi figyelembe - tudatta a hivatal.

Az ügyfélszolgálat működtetésével kapcsolatban – helyszín, nyitvatartási időpontok – a Devecseri Polgármesteri Hivatal ad tájékoztatást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink