hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csavar a bankadóban - új javaslat a 30 százalékról

  • adozona.hu

A tegnapi nap folyamán rémhírként terjedt, hogy újabb adó fogja sújtani a hitelintézeteket. Amikor megláttuk a 30 százalékos adókulcsot, az első pillanat a döbbeneté volt. Első kérdésként rögtön az merült fel bennünk, hogy ki tudja már követni az újabb extra terhek sorát?! Aztán a rémület és a döbbenet után a kérdések kezdetek sorakozni, amikor áttekintettük a zárószavazás előtt benyújtott képviselői indítványt. Hogy mégis miért van erre szükség? A javaslattal együtt benyújtott indoklás nem adott igazi választ. De tekintsük át röviden az új szabályt!

Eddig ugye volt a pénzintézeti különadó, amelynek alapja bankok esetében a korrigált mérlegfőösszeg volt. Most újdonságként kerül bevezetésre a hitelintézeti különadó, amelynek alapja az adózás előtti eredmény növelve a pénzintézeti különadóval, mértéke a már említett 30 százalék, írja blogjában Hegedűs Sándor az RSM DTM Hungary Adóüzletág vezetője.

A javaslat gondoskodik arról, hogy az adóterhelés ne emelkedjen – végre egy jó hír – , mivel a hitelintézeti különadó összege levonható a pénzintézeti különadóból. Ezzel együtt biztosítékként rögzítik, hogy a hitelintézeti különadó nem lehet több mint a pénzintézeti különadó. Már így egyszerűsítve is bonyolultnak tűnik. Különösen, ha folytatjuk a további lépéseket.

HVG Adózóna Adóváltozások 2011 konferencia
Tudjon meg mégtöbbet és jelentkezzen most a konferenciára!

A törvénytervezet szövegét olvasva Karinthynál a jó tanuló felelete jut eszembe, a Tanár úr kérem című zseniális könyvből. Talán emlékszünk rá, amikor a tanár és a jó tanuló pár perc után olyan magasságokba kezd el diskurálni, amit az osztály tanulói már követni sem tudnak. Nos, ha már végre megállapítottuk, hogy sem az adófizetési kötelezettség, sem a büdzsé bevétele sem lesz se több se kevesebb ezáltal, akkor nézzük, hogy mindez hogyan viselkedik a társasági adó vonatkozásában! A pénzintézeti különadó az adózás előtti eredmény terhére elszámolható – legalább a társasági adóból le lehet írni.

De mi lesz az új, pénzintézeti különadóval?

Az az adózás utáni eredményt terheli. Tehát akkor bukják a bankok a társasági adót? Nem. Arról van szó, hogy ennek az adónak az összegével a társasági adó alapját lehet csökkenteni, de az adózási előtti eredményt, nem.

De miért ez a csavar? Nem lett  volna egyszerűbb maradni a bevált megoldásnál? Dehogynem! Csakhogy ebben az esetben a cél nem az egyszerűség volt! Az új adó (csakhogy a fogalmat ne felejtsük el: hitelintézeti különadó), amely a kalkulálás során elsőbbséget élvez a pénzintézeti különadóval szemben, és amely levonható az utóbbiból nem fogja rontani az adott nyereséges (sic!) bank adózás előtti eredményét. Miért izgalmas ez? A nyereséges bankok egyes pénzügyi mutatói ezáltal javulni fognak, így bizonyos jövedelmezőségi összehasonlítások során kedvezőbb és egyben a menedzsment munkáját jobban tükröző számok fognak napvilágot látni. Mikor lehet ez fontos? Például, egy tőzsdei befektető döntésénél, vagy az éves vezetői bónuszok kalkulálásánál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink