hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bankadó kivételekkel: kinek mennyi különadót kell fizetni?

  • HVG

Sértheti a versenysemlegességet, hogy több biztosítónak nem kell különadót fizetnie. Azok viszont, akiknek viselniük kell a sarcot, ebből várhatóan mintegy 80 milliárd forintot az ügyfeleiken vasalnak be.

Az OTP-részvények árfolyamát elemzői becslések szerint 5-6 százalékkal morzsolhatta le a költségvetés egyenlegét javítani hivatott pénzintézeti különadó. A bankra eső mintegy 25 milliárd forintnyi extrasarc persze csak egy a bankpapírt ért kedvezőtlen hatások közül, de bizonyos, hogy e nélkül a részvény valamivel magasabb áron forogna. A CIG Pannónia Biztosító többségében jobboldali kötődésű tulajdonosai pedig bizonyosan nyertek azon, hogy a képviselők többsége elfogadta azt a kormány által is támogatott módosító indítványt, amely a 2007. június elseje után piacra lépett biztosítókra – köztük, négy másikkal együtt, a 2008-ban alapított CIG-re – nem veti ki a banki különadót. A hamarosan tőzsdére kerülő CIG-részvények értékét ugyanis növeli a mentesség.

„Egy induló életbiztosító az első 5-7 évben veszteséges, így a piacon hosszabb ideje jelen levő biztosítókkal szemben nem gyűjtött még össze annyi díjtartalékot, amiből fizetheti az extraadót, ezért csak tulajdonosaihoz fordulhat” – érvelt a kivételezés mellett a HVG-nek Horváth Béla, a CIG Pannónia vezérigazgatója. A mentességet azért is indokoltnak tartja, mert a biztosító szerződésállománya meredeken nő, ez folyamatos veszteséget okoz, és tőkepótlást igényel. „Sikereinket mindenki érdekeinek megfelelően magyarázza, s mivel mi nagy érdekeket sértünk, nagyok a félremagyarázások is” – mondta Horváth. Szerinte eleve hibás volt a Magyar Biztosítók Szövetsége által javasolt díjbevétel-arányos adóterhelés, amely különösen a pár éve alakult biztosítókat érintette hátrányosan, ezért fontolóra vették, hogy kilépjenek a szövetségből.

Papp Emília cikkének folytatását olvassa el a legfrissebb (2010/28) HVG-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház – bérbeadás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close