hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MI lesz az állami pénztárba visszalépők pénzével?

  • adozona.hu

Az állam 2011-ben 540 milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott készpénzforrást akar bevonni a költségvetési, immáron 6 százalékos deficit csökkentésére. Csakhogy Angyal József okleveles adószakértő szerint több probléma is van ennek az 540 milliárd forintos magánvagyonnak a felhasználásával.

Matolcsy György gazdasági miniszter szombati bejelentése szerint közös alapba kerülne a 360 milliárd nyugdíjjárulék + 540 milliárd az állami pénztárba visszalépők pénzéből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a költségvetés állampapírt kap vissza a magánnyugdíj pénztártól, így tulajdonképpen "visszavásárolja" az állampapírt (saját adóssága fedezetét). A kölcsön fedezetét igazoló állampapírt kapja vissza, így megszűnik az állam tartozása. 

Jelenleg 1300 milliárd forint magánnyugdíj-pénztári vagyon fekszik állampapírban, s ez a jelenlegi államdósság (82 százalék) részét képezi, ebből kizárólag az államadósságot lehet csökkenteni. Folyó kiadásokat - amit a jelek szerint a kormány szeretne - ebből nem lehet finanszírozni állítja az adószakértő, aki több költségvetési szakértővel egyetértésben hangsúlyozza, épp ezért nem támogatható a nyugdíjkasszák felszámolása, ez ugyanis a vagyon felélését jelentené. Ahelyett, hogy az államadósság jelenlegi 82 százalékos arányát 72 százalékosra vinné le.
 
A megmaradt 1 400 milliárd forintnyi vagyon egy része részvényekben fekszik, amiket előbb értékesíteni kellene ahhoz, hogy felhasználható legyen a folyó kiadásokra. Itt  azonban - figyelmeztet a szakértő - számolni kellene a részvénypiaci hatásokkal. A részvény pénzforgalmi szemléletben ugyanis nem fordítható közvetlenül a költségvetés folyó kiadásainak fedezetére. A részvény tulajdonrészt testesít meg, amit ha az állam a tőzsdén értékesíti, akkor készpénzhez jut, de ha túl sokat ad el, akkor esik a részvények ára.

Strukturális reformok nélkül egyelőre csak 3 évre tervezett átmeneti források - válság- és különadó -  biztosítottak. Sok lehetőség Angyal József szerint, nincs a korrigálásra, mert szorít az idő. De a járulékalap feletti fizetésekre vonatkozó 27 százalékos munkáltatói (egyéni vállalkozói) járulékcsökkentés egy módosító indítvánnyal egyszerűen törölhető a törvényből. Ez 162 milliárd forint járulékkiesést pótolna, így a magánnyugdíj-pénztári felhalmozott vagyonból nem 540 milliárdot, hanem csak 370 milliárdot kellene felélni 2011-ben. Így csökkenthető lenne a jelenlegi hatszázalékos deficit.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink