hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ötszázmilliárdos fedezethiány a költségvetésben? - bibi az adócsökkentésnél

  • adozona.hu

A kormány - Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentése alapján - csúnyán elszámolta magát, eszerint ugyanis a személyi jövedelemadó csökkentéshez hiányzik 500 milliárd forint. A hiány pótlására szolgálnak a magánnyugdíjpénztári tagdíjak, de a módszer nem felel meg a hatályos jogszabályoknak.

A magánnyugdíjpénztári tagdíjak - a gazdasági miniszter bejelentése szerint - 2011-es 360 milliárd forintját és a felhalmozott vagyonból 540 milliárdot  - a Matolcsy György gazdasági miniszter szerint - egy közös alapba irányítanák át. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy november 1-től, vagyis a  mai nappal életbe lépett Tb törvény szerint a magánszemélyektől levont nyugdíjjárulékokat  a Nyugdíjbiztosítási alap helyett a felhalmozott magánnyugdíj tagdíjakkal közös alapba utalnák tovább. Csakhogy erre a hatályos törvények értelmében nincs lehetőség. A járulékoknak,a törvény értelmében, a megfelelő alapba, a nyugdíjjárulékot a Nyugdíjbiztosítási Alapba, az egészségbiztosítási járulékot, az Egészségbiztosítási Alapba kéne befolyniuk.

 Az 540 milliárdos felhalmozott vagyon költségvetésbe olvasztása azt jelenti, hogy csak így valósulhat meg a tervezett adócsökkentés. Legalábbis ha abból indulunk ki, hogy az adócsökkentés Matolcsy György által két napja bejelentett fedezetszükséglete 4-500 milliárd forint. Csakhogy ez nincs összhangban a beterjesztett költségvetési törvénnyel, melynek kettes számú mellékletében csak az szja soron több mint 500 milliárddal kevesebb bevétellel számol a kormány 2011-ben, mint 2010-ben. Magyarán legalább ennyibe kerül az szja csökkentése az idei évben.  De ehhez még hozzá kell adni a tb-és a társasági adó csökkentés okozta deficitet. Hogy ez pontosan mennyi? Összességében beigazolódni látszanak az Adózónán megjelent korábbi becslések, miszerint az adó és járulék csökkentés együttesen közel 1 000 milliárd forintot visz el. Részletesebb számításokkal hamarosan jelentkezünk.

Részlet az Adózóna korábbi becsléseiből:

A már megszavazott 15 milliós személyi jövedelemadó sávhatár - Oszkó Péter számítása szerint  - 200 milliárd forintba, a társasági adó kulcs 10 százalékra csökkentése a Költségvetési Tanács szerint 111,5 milliárd forintba kerül majd 2011-ben. A pálinkafőzés jövedéki hatását egyes szakértők 50 milliárd forintra, a költségvetési tanács 8 milliárdra taksálja. A felső sávhatár teljes eltörlése 70 milliárd lenne, miután a havi 1 millió felett keresőknél az 1 millió forint feletti rész 20 százalékkal kevesebbet adózik. A 17 százalékos „szuperbruttó” kulcs 16-ra csökkentése 150 milliárd. A gyerekkedvezmény kiterjesztése 180 milliárd forint lenne. Különadózó jövedelmek adócsökkentése 160 milliárd forintba kerülne az APEH 2009-es jövedelem eloszlási tájékoztatója alapján számolva.

Ha összeadjuk a 2011-re tervezett (kiszivárogtatott) változások költségvetési kihatását, ez megközelíti az ezermilliárd forintot, melynek ellentételezéséről nem folyik érdemi vita.

Ez csak úgy finanszírozható, ha a következő három évben feléljük a magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott vagyon több, mint felét. Így már nem biztos, hogy az államnál jobb helyen vannak a magánnyugdíj-pénztári tagdíjak.

Angyal József
okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink