hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ötszázmilliárdos fedezethiány a költségvetésben? - bibi az adócsökkentésnél

  • adozona.hu

A kormány - Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentése alapján - csúnyán elszámolta magát, eszerint ugyanis a személyi jövedelemadó csökkentéshez hiányzik 500 milliárd forint. A hiány pótlására szolgálnak a magánnyugdíjpénztári tagdíjak, de a módszer nem felel meg a hatályos jogszabályoknak.

A magánnyugdíjpénztári tagdíjak - a gazdasági miniszter bejelentése szerint - 2011-es 360 milliárd forintját és a felhalmozott vagyonból 540 milliárdot  - a Matolcsy György gazdasági miniszter szerint - egy közös alapba irányítanák át. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy november 1-től, vagyis a  mai nappal életbe lépett Tb törvény szerint a magánszemélyektől levont nyugdíjjárulékokat  a Nyugdíjbiztosítási alap helyett a felhalmozott magánnyugdíj tagdíjakkal közös alapba utalnák tovább. Csakhogy erre a hatályos törvények értelmében nincs lehetőség. A járulékoknak,a törvény értelmében, a megfelelő alapba, a nyugdíjjárulékot a Nyugdíjbiztosítási Alapba, az egészségbiztosítási járulékot, az Egészségbiztosítási Alapba kéne befolyniuk.

 Az 540 milliárdos felhalmozott vagyon költségvetésbe olvasztása azt jelenti, hogy csak így valósulhat meg a tervezett adócsökkentés. Legalábbis ha abból indulunk ki, hogy az adócsökkentés Matolcsy György által két napja bejelentett fedezetszükséglete 4-500 milliárd forint. Csakhogy ez nincs összhangban a beterjesztett költségvetési törvénnyel, melynek kettes számú mellékletében csak az szja soron több mint 500 milliárddal kevesebb bevétellel számol a kormány 2011-ben, mint 2010-ben. Magyarán legalább ennyibe kerül az szja csökkentése az idei évben.  De ehhez még hozzá kell adni a tb-és a társasági adó csökkentés okozta deficitet. Hogy ez pontosan mennyi? Összességében beigazolódni látszanak az Adózónán megjelent korábbi becslések, miszerint az adó és járulék csökkentés együttesen közel 1 000 milliárd forintot visz el. Részletesebb számításokkal hamarosan jelentkezünk.

Részlet az Adózóna korábbi becsléseiből:

A már megszavazott 15 milliós személyi jövedelemadó sávhatár - Oszkó Péter számítása szerint  - 200 milliárd forintba, a társasági adó kulcs 10 százalékra csökkentése a Költségvetési Tanács szerint 111,5 milliárd forintba kerül majd 2011-ben. A pálinkafőzés jövedéki hatását egyes szakértők 50 milliárd forintra, a költségvetési tanács 8 milliárdra taksálja. A felső sávhatár teljes eltörlése 70 milliárd lenne, miután a havi 1 millió felett keresőknél az 1 millió forint feletti rész 20 százalékkal kevesebbet adózik. A 17 százalékos „szuperbruttó” kulcs 16-ra csökkentése 150 milliárd. A gyerekkedvezmény kiterjesztése 180 milliárd forint lenne. Különadózó jövedelmek adócsökkentése 160 milliárd forintba kerülne az APEH 2009-es jövedelem eloszlási tájékoztatója alapján számolva.

Ha összeadjuk a 2011-re tervezett (kiszivárogtatott) változások költségvetési kihatását, ez megközelíti az ezermilliárd forintot, melynek ellentételezéséről nem folyik érdemi vita.

Ez csak úgy finanszírozható, ha a következő három évben feléljük a magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott vagyon több, mint felét. Így már nem biztos, hogy az államnál jobb helyen vannak a magánnyugdíj-pénztári tagdíjak.

Angyal József
okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs