hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókedvezmények, bér, nyugdíj: mennyi jár Önnek? - számítsa ki!

  • dr. Marosi Andrea

Tizenhat százalékos szja magánszemélyeknek, 2012-re megszűnő szuperbruttó, csökkenő adójóváírás. A miniszterelnök szerint mindenki jól jár, de van aki jobban, van aki kevésbé. Nem mindegy azonban, hogy a törvénytervezet alapján hogyan változik majd a bérünk, mekkora lesz az adóalapunk és mennyi adókedvezmény jár nekünk. Számolja ki!

A magánszemélyeknek az egykulcsos adózásról szóló előzetes bejelentéseknek megfelelően valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kell adózniuk, a külön adózó jövedelmek esetében továbbra sem kell adóalap-kiegészítéssel (szuperbruttósítással) számolni. A nem pénzben történő juttatások kifizetőjének adóalapja ugyanakkor a juttatás értékének 1,19-szerese lesz, a javaslat szerint ez biztosítja, hogy ugyanazon nettó értékű juttatás a kifizetőnek ugyanannyiba kerüljön. A szuperbruttó a javaslat szerint 2012-ben a felére csökken, majd 2013-tól megszűnik.

Az adójóváírás megmarad, mértéke azonban 2011-től csökken: a bér és adóalap-kiegészítés 16 százaléka, havonta maximum 12.100 (jelenleg 15.100) forint érvényesíthető, amelyet teljes mértékben 2 millió 750 ezer forint éves jövedelemig, csökkenő összegben pedig 3 millió 960 ezer forintos éves jövedelemig lehet érvényesíteni - áll az Országgyűlés elé szombaton beterjesztett törvényjavaslatban.

Egyértelműen kijelenthető, hogy inflációt követő (3-4 százalékos) béremelés és 77 ezer forintos minimálbér mellett mindenki jól fog járni - mondta az Adózónának Angyal József okleveles adószakértő. De a h
avi 300 ezer forintos jövedelem felett a felső kulcs eltörlése viszont inkább a magasabb jövedelműeknek kedvez, de ez nem jelenti azt, hogy az alacsony keresetüek ráfizetnének. A tervezett adóváltozások nyertesei még a többgyerekes családok és a nyugdíj mellett munkavállalók. Náluk az adójóváírás jogosultsági határának figyelésénél nem kell a nyugdíj összegét figyelembe venni.

Kedvezőbb helyzetbe kerülnek a különadózó jövedelmek. Ingatlan értékesítés jövedelme után például az eddig 25 százalék helyett csak 16 százalék forrásadót kell fizetni. A külön adózó jövedelmekre nem vonatkozik a szuperbruttó, ezért ez már a valódi 16 százalékos kulcs.
A 16 százalékos kulcs a cafetériánál is adótehercsökkenést ereményez. A munkáltatók is kapnak járulékkedvezményt: a 27 százalékos munkáltatói tb-re is bevezetnek egy korlátot, ami felett nem kell járulékot fizetni. Ezek eddig a jó hírek.

A tervezett adóváltozások negatívumai inkább a finanszírozási oldalon jelentkeznek. Az szja változások forrásigénye 600-700 milliárd forint, sarkosan úgy lehet fogalmazni: vagy adócsökkentés legyen, vagy vonják el a magánnyugdíjpénztári tagdíjakat. Nem lehet elválasztani egymástól a beterjesztett szja változásokat és a magánnyugdíj-pénztári tagdíjak állami nyugdíj alapba irányításának kérdését. Ez utóbbi 400 milliárdja nélkül a beterjesztett szja tervek légvárra épülnek.
Bár szakmailag indokolt lépésnek tűnik az állami nyugdíjba való visszatérés, a kérdés csak az, hogy ilyen rövid idő alatt ezt meg lehet-e tenni, az alkotmány és a hatályos törvények figyelmen kívül hagyása nélkül. A törvény szövegét számszerűsíti a következő kalkulátor
Kalkulátor a 2011-re tervezett adóváltozásokhoz - használati útmutató:
Csak a „zöld” színnel jelzett mezőket kell kitölteni, a többit számolja a kalkulátor.Adja meg a 2010-es havi jövedelmét bérjövedelem, nem bérjövedelem (megbízási díj, személyes közreműködés), havi nyugdíj megbontásban. 2011-től az adókulcs csökkentése mellett jelentős gyerekkedvezmény léphet életbe. Itt két értéket kell kitölteni: a kedvezményezett eltartottak számát, akik után családi pótlékot kapunk. Az eltartottak számába bele kell számítani azokat a főiskolán, egyetemen tanuló eltartottakat is, akiknek nincs önálló jövedelmük. Például valakinek 3 gyermeke van. Ebből kettő főiskolán tanul, 1 pedig középiskolás. Akkor a gyerekkedvezmény szempontjából a szülő 3 gyerekesnek minősül, de csak 1 gyerek (kedvezményezett eltartott) után kap gyerekkedvezményt. Tehát az eltartottak mezőben mindig nagyobb vagy egyenlő értéket írni, mint a kedvezményezett eltartott mezőbe. Mindkét mezőt ki kell tölteni, ha gyerekkedvezményt akarunk számolni. Ezekből az adatokból a kalkulátor kiszámítja az adólapot, az adókedvezményeket, az adó és járulék levonásokat és a nettó jövedelmet. A 2010-es nettó jövedelmet külön-külön összehasonlítja a 2011-2012-2013 –ra esedékes nettó jövedelemmel. Kiszámítja évenként a tényleges adókulcsot is.

Angyal József okleveles matematikus, okleveles adószakértő
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Innovációs járulék kétéves szabály

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaalap

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink