hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjhiány: mindenki bajban van

  • hvg.hu

Az európai populáció fele fog nyugdíjba vonulni a következő negyven évben, ami összesen mintegy 400 millió embert jelent. Az időskorúak ellátását érintő nyugdíjhiány is kritikus méreteket ölthet, ha a kormányzatok intézkedései és az egyéni megtakarítások nem változtatnak a jelenlegi tendenciákon. A számítások szerint napi 1500 forint megtakarításával biztosíthatjuk a gondtalan nyugdíjas éveket.

Magyarországon éves szinten 9,5 milliárd euró, vagyis 2660 milliárd forint nyugdíjhiánnyal kell számolni. A következő 50 évben nyugdíjba vonuló 5 millió magyar polgárnak átlagosan havi 45 ezer forintot kellene megtakarítania ahhoz, hogy nyugdíjasként megkapja a munkajövedelmének 70 százalékát – derült ki az Aviva Életbiztosító 13 európai országban végzett, nyugdíjhiányt számszerűsítő felméréséből. Az Aviva és a Deloitte közös tanulmánya szerint az európai polgároknak ugyanehhez összesen évi 1 900 milliárd euró többlet megtakarításra lenne szükségük, amely az EU bruttó hazai termékének (GDP) 19 százalékát teszi ki - ismertette az adatokat Bartók János, az Aviva magyarországi leányvállalatának elnök-vezérigazgatója.

A probléma kezelésére csak az állam, az egyén, és a biztosítók közösen képesek – hangsúlyozták a résztvevők. A megoldások között merült fel az, hogy az állami nyugdíj növekedjen, a nyugdíjkorhatár tolódjon ki, illetve az, hogy a nyugdíjas elégedjen meg a munkajövedelem felével a várt 70 százalék helyett, vagy pedig emelkedjen a megtakarítások hozama. (A vizsgálat évi 5 százalékos hozammal kalkulált.) Az említett 1 900 milliárd eurós európai nyugdíjhiány például a felére lenne csökkenthető, ha a nyugdíjkorhatár 10 évvel emelkedne, míg ha a nyugdíjba vonulás előtti jövedelem felével is beérnék az idősek, akkor is 669 milliárd euró hiánnyal kellene még számolni. Ha a nyugdíjalapok hozama 5 százalékról 8 százalékra emelkedne, akkor a hiány még mindig 1661 milliárd euró maradna, s ha az állami nyugdíj mértékét növelnék 10%-kal, az 1589 milliárd euróra mérsékelné csupán a további nyugdíjszükségletet.

A cikk folytatását olvassa el a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csehországi jövedelem az szja-bevallásban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Lízingügylet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink