hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor törli az APEH az ügyfélkapun keresztüli hozzáférést?

  • dr. Marosi Andrea

Az adóhatóság néhány napja olyan szoftvert állított üzembe, amely felülvizsgálja a meghatalmazottak kapcsán bejelentett adatokat. Ha valamilyen eltérést talál azonnal törli a az ügyfélkapun keresztüli hozzáférést.

Az adóhatóságnak a könyvelők, adótanácsadók, bérszámfejtők az adózással kapcsolatos adatok úgy tudják bejelenteni, hogy a megbízójuk, munkáltatójuk meghatalmazza őket arra. A meghatalmazás és az adóhatósági un. 180-as nyomtatvány segítségével történik a papíralapú bejelentés. Az adatlap ellenőrzését és feldolgozását követően az APEH ügyintézője összeköti a meghatalmazott személy és a meghatalmazó adatait. Innentől kezdve az engedélyezett ügyek körére a meghatalmazott ügyfélkapuján lehetőség nyílik az ügyintézésre. Ezért hiába is próbál illetéktelen bevallásokat elektronikusan benyújtani, ha azok kapcsán ez a hozzáférés nincs kiépítve, akkor azt az adóhatóság visszautasítja.

Meghatalmazott csak természetes személy lehet, cég nem, kivéve az ügyvédi irodát. A meghatalmazáson fel kell tüntetni a meghatalmazotti jogcímet, amelyek a következők lehetnek:

- nagykorú alkalmazott
- ügyvéd
- ügyvédi iroda
- adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő
- jogtanácsos
- könyvelő (amelynek fogalmi köre tisztázatlan)
- európai közösségi jogász
- könyvelőiroda, vagy adótanácsadó iroda alkalmazottja, tagja (részvényese)
- pénzügyi képviselő
- más tagállamban letelepedett könyvelő

Az APEH Központi Hivatalának Adóügyi Főosztálya olyan szoftver kifejlesztését kezdeményezte, amely vizsgálja, hogy a meghatalmazott körül „minden adat rendben van-e”. Ezt a szoftvert néhány napja futtatják. Azon meghatalmazottak, akik azt tapasztalták, hogy megszűnt a hozzáférésük valamely megbízójuk kapcsán az a következő esetekre gyanakodjon:

- olyan rovatot is kitöltött, amit nem kellett volna (annak ellenére, hogy azt hibamentesen feldolgozták)
- megváltoztak azon könyvelőirodának az adatai, akire a meghatalmazott az adatlapon hivatkozott (akkor is, ha pl. a könyvelőiroda átalakult)
  
A helyi igazgatóságokon működő adóalany-nyilvántartási részleg a törlésre papíralapon küld értesítést, amely a törlést követőek hetekkel később kerülhet kézbesítésre. Az értesítés nem határozat (vagy végzés), így azzal kapcsolatban nincs helye fellebbezésnek, még akkor sem, ha esetleg az valamilyen jogsértő eljárás következménye. Miután a hivatal törölte a hozzáférést, ezért az egész folyamatot elölről kell kezdeményezni, ami új meghatalmazás, új nyomtatvány papíralapú elkészítését és benyújtását, illetve az ügyintézési határidő elteltét is igényli, ahhoz, hogy a könyvelő újra kezelhesse megbízójának adatait.

Az intézkedés kapcsán az adóhatóság helyi igazgatóságánál arról beszélnek, hogy nekik nincs jogosultságuk a szoftver futásába beavatkozni, míg a Központi Hivatal pedig arra hivatkozik, hogy konkrét ügyben csak a helyi igazgatóságok adnak tájékoztatást. Arra nem kívánt senki sem válaszolni, hogy mi fog történni, ha a soron következő bevallásokat a könyvelő, bérszámfejtő nem tudja teljesíteni.

A szoftver futása előtt nem került sor egyetlen érdekvédelmi, felügyeleti szerv tájékoztatására se, így a műveletről a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete sem értesülhetett. Az ellenőrző szoftver eljárásával kapcsolatban az APEH Elnökhelyettese, Dr. Varga Árpád hétfőre ígért további információkat.

Ruszin Zsolt

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink