hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: az adósok fele megúszhatja a behajtást

  • HVG

Miközben minden tizedik polgár és minden negyedik cég az adósa, követelései felének behajtását esélytelennek tartja az APEH.

 Az idén a kétezer-milliárdos tartozás hetede szedhető be.Suzuki gépkocsijának lefoglalásával fenyegetett meg az adóhivatal egy vállalkozót háromszázezer forintos adótartozása miatt, miután tájékozódott róla, hogy az adózónak nincs más mozgósítható vagyontárgya. Az adós vette a lapot, és kifizette a tartozását, még mielőtt megérkezett volna a végrehajtó. Az előzetes figyelmeztetés gesztusnak is felfogható, mivel a különféle állami nyilvántartásokba belelátó Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal nem köteles értesíteni a kuncsaftokat, mielőtt leemeli a bankszámlájukról, ami neki jár, vagy megbízást ad a végrehajtónak vagyontárgyaik, autójuk, jachtjuk, repülőgépük vagy ingatlanuk árverezésére. Igaz, a bankszámla magánemberek esetében macerás, mivel felderítéséhez az összes bankot körbe kell kérdeznie az adóhivatalnak. Mostanában azonban egyre több adóalanynak kell megtapasztalnia az APEH egyre olajozottabbá váló végrehajtási technikáját: az idén az első félévben közel 380 ezer új végrehajtási eljárás indult, 450 milliárd forintért.

 Ez csak csepp a tengerben, hiszen – behajtás ide vagy oda – a gazdasági válság kipattanása utáni évben az adótartozások mintegy 500 milliárddal növekedtek, így meghaladják a kétezermilliárd forintot, és egy éve makacsul ezen a szinten állnak. Ma már közel egymillió ember, azaz minden tizedik állampolgár tartozik az adóhatóságnak, együttesen több mint 160 milliárd forinttal. A tartozások oroszlánrészét, 1900 milliárd forintot 424 ezer vállalkozás (köztük egyéni vállalkozók is) hozott össze. E szerint az 1,6 millió magyarországi cég és vállalkozó negyede nem fizet pontosan adót. Sokuk esetében vélhetően csalárd csődről, vagy felszámolásba torkolló más vagyonvesztésről van szó, hiszen míg a magánemberek adósságát a behajtható kategóriába sorolja az APEH, a cégek sarának alig az ötödét, 360 milliárd forintot tekint ilyennek – tájékoztatta a HVG-t Várszeghi György, az APEH felszámolási és végrehajtási osztályának vezetője, aki szerint az idén körülbelül 280-290 milliárd forintot sikerül beszedniük a hátralékokból.

A tartozások felének behajtása teljesen reménytelen. Ezermilliárd forinttal ugyanis az a 25 ezer cég tartozik, amely felszámolás alatt áll. Márpedig ilyen esetekben a megtérülés esélye egyszázalékosnál is kisebb. „Nem mi döntjük romba a cégeket” – mondta erről Várszeghi, hiszen az összes felszámolási eljárásnak mindössze a 40 százalékát indítja az APEH, igaz, néhány éve még 50 százalék körüli volt ez az arány. A válság felszámolási dömpinget indított el: az idén már július közepéig tízezer ilyen eljárást kezdeményeztek a gazdasági élet szereplői (ebből négyezret az adóhatóság), miközben tavaly szeptemberben jutottak el idáig. 2008-ban pedig egész évben indult annyi – mintegy 10700 – felszámolás, mint az idén augusztusig. Az APEH-nek valószínűleg kedvezőbb pénzhez jutási lehetőséget kínáló csődegyezség kezdeményezése azonban nem dívik, az idén mindössze 86-szor került rá sor.

 Gyenis Ágnes

A cikk folytatása a HVG 32.számának Félpénzen című írásában olvasható. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink