hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A szabadság kiadása: milyen szabályok vannak?

  • adozona.hu

Milyen szabályozás vonatkozik a szabadság kiadására? Jár-e próbaidő alatt cafeteria? Mit tehet az, akit elbocsátásakor jogellenes fenyegetéssel vettek rá a közös megegyezés aláírására? Olvasóink kérdéseire Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Harminc éve azonos munkahelyen dolgozom, vasipari szakmában. A munkáltató 40 munkanapos munkaleállást tervez. Szabadságom 30 nap, ebből a munkáltató már 8 napot kiadott, 22 nap szabadság maradt a 40 napos leállásra. A munkáltató fizetetlen szabadság kérésére ösztönzi a dolgozóit. Köteles vagyok-e fizetetlent kérni, ha kérek, milyen következményekkel jár? Munkaviszonyom megszakad? Tb-járulék, nyugdíjjárulék fizetése hogy történik? Ha a munkáltató nem tud munkát biztosítani, én nem kérek fizetetlent, mit kell tennie a munkáltatónak? Ezekre a napokra milyen bért köteles fizetni? Kiadhatja-e az összes szabadságomat?

Főszabály szerint a szabadság kiadásáról a munkáltató dönt, azonban be kell tartania Munka Törvénykönyve által előírt kötelező szabályokat. A szabadság kiadásának időpontját - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató határozza meg, mely időpontot a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal közölni kell. További előírás, hogy a munkavállaló az alapszabadság egynegyedét a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Tekintettel a fentiekre a munkáltatója nem kötelezheti Önt, hogy a 40 napos leállás teljes időtartamára fizetés nélküli szabadságot vegyen ki, az ilyen jellegű munkáltatói utasítás jogellenes. Fel szeretném hívni a figyelmét, hogy a munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

A fizetés nélküli szabadság idején a munkaviszony fennáll, csupán a munkavégzés szünetel. Társadalombiztosítási (kötelező egészségbiztosítás és nyugdíjbiztosítás) szempontból a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt szünetel - de nem szűnik meg- a biztosítási jogviszony, vagyis ez az időtartam nem számít bele a biztosítási jogviszony tartamába.

Munkáltatóm 2010.03.25-én, próbaidő alatt történő egyoldalú (a munkáltató részéről) munkaviszony megszűntetéssel elbocsátott állásomból. (Ehhez nyilván joga van.) Viszont az utolsó munkában töltött hónapra a munkaszerződésben is rögzített béren kívüli juttatás kifizetését megtagadta, az alábbi indokkal: ".. nálunk a szokás az, hogy aki nem dolgozza végig a hónapot, annak nem jár, mert ez csak adható, és az kapja, aki végigdolgozza a hónapot..." Az én álláspontom szerint viszont nem adható, hanem jár! A munkaszerződésemben a juttatásokra vonatkozólag az alábbiak szerepelnek: "Munkavállaló alapbérét a felek bruttó 73.500,- Ft/hó bérben és 15.000.- Ft/hó béren kívüli juttatásban állapítják meg". Ez a megfogalmazás az én olvasatomban azt jelenti hogy a 15.000.- Ft értékű béren kívüli juttatás az alapbér része, tehát a munkaviszonyom megszűnéséig időarányos összegben ennek kifizetését teljesítenie kellene, volt munkáltatómnak. A kérdésem: Helyes-e az én értelmezésem, vagy a béren kívüli juttatás minden esetben csak egy "adható" kategória?

Munkabérnek minősül minden a munkavállaló részére a munkaviszonya alapján közvetve vagy közvetlenül nyújtott pénzbeli és természetbeli ellátás. Próbaidőre általában nem szoktak kikötni cafetériát azaz béren kívüli juttatást. A teljes munkaszerződés ismerete nélkül azonban nem tudok pontos választ adni, de ha a próbaidőről vagy a munkabérről szóló rendelkezések nem tartalmazzák azt a kikötést, hogy a próbaidő alatt a munkavállaló nem jogosult béren kívüli juttatásra, úgy az Ön értelmezése helyes, és jár az időarányos összegű kifizetés.

Határozatlan idejű szerződéssel dolgoztam a cégnél, júliusban lett volna egy éve. Május 17-én arcüreggyulladással orvoshoz fordultam, majd táppénzre vett, s május 28-án mentem először dolgozni. Aznap behívtak az irodába, s mivel nem volt ellenem semmi fegyelmi vagy egyéb papír, adtak egy írásbeli figyelmeztetést, mert szerintük a céget anyagi hátrány érte, ezt bizonyítani nem tudták. Aláírtam az írásbeli figyelmeztetést, majd miután az aláírás megtörtént, erre hivatkozva azonnali hatállyal kirúgtak. Aláírtam a közös megegyezést, hogy ne induljak hátrányból a következő munkahelyemen. A papír már ott volt az asztalon, aláírtam, össze kellett pakolnom, és azonnal elhagynom az irodát, nem engedték, hogy elköszönjek a munkatársaimtól, úgy kellett távoznom, mint egy bűnözőnek. A megállapodásban az szerepel, hogy minden illetményt 5 napon belül küldenek részemre, na most ez nem fog megtörténni, mert ma a 4.napon kaptam meg az alap munkabéremet, de június 8-án fogom megkapni a cég belső ösztönző rendszeréért járó díjakat és az értékesítéseimet.

Az Ön által megadottl információk alapján a munkaviszonyát közös megegyezéssel, szüntették meg. A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatban keresetlevelet az intézkedés közlésétől számított 30 napon belül lehet előterjeszteni a Munkaügyi Bíróságnál. Az esetleges munkaügyi perben Önt mint munkavállalót terheli annak a bizonyítása, hogy a közös megegyezés aláírásakor tévedésben volt, vagy annak megtételére Önt a munkáltatója jogellenes fenyegetéssel vette rá. Munkaügyi per indítása esetén célszerű ügyvédhez fordulnia.

A munkabér, járandóság kifizetésével és az igazolások kiadásával kapcsolatban a törvény előírja, hogy azok kifizetéséről azonnali hatályú közös megegyezés esetén legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől számított 3. munkanapon köteles a munkáltató gondoskodni. Szeretném azonban jelezni, hogy a bírói gyakorlat szerint a munkáltató késedelme nem teszi a munkaviszony megszüntetését jogellenessé.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink