hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: nyugdíj, gyes, szabadság

  • adozona.hu

Elmaradó napidíj-kifizetés, rendelkezésre állási támogatás és munka, visszamenőleg igényelt szabadságpénz, gyes és tgyás igénylésének feltételei, közalkalmazottak és az előrehozott nyugdíj - olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Egy kutatóintézetben dolgozom mint gépkocsivezető és január elsejétől eltörölték a belföldi napidíj kifizetést arra hivatkozva, hogy megszűnt az ilyen kötelezően előirt járandóság. Nekem átlagosan heti három-négy napra járt eddig. Intézetünkben eddig napi 500 forintot kaptunk 6 óránt túli vidéki munkavégzés után.  Kérdésem, hogy jogos-e a megvonás és kellene egy törvényszám, amelyik ezt előírja?

A belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló élelmezési költségtérítéséről a 278/ 2005 (XII.20.) Kormányrendelet rendelkezik, melyet 2008-as módosítása óta változatlan tartalommal hatályban van. A jogszabály hatályát illetően tehát változás nem történt. Ön változatlanul jogosult napi 500 Ft-os napidíjra, amennyiben a távollét időtartama a 6 órát meghaladja, vagy ha a munkáltató nem biztosítja a kiküldetés helyén az Ön élelmezését. A jogszabály hatályos állapotát megtekinteheti a www.magyarorszag.hu honalpon a jogszabálykereső linkre kattintva.

Munkanélküli vagyok, jelenleg már az önkormányzattól kapok rendelkezésre állási támogatást. Májusban két hétig dolgozhatok egy cégnél megbízási szerződéssel. A kérdésem az, hogy erre az időszakra fel kell-e függeszteni a rendelkezésre állási támogatást, vagy meg kell szüntetni és a foglalkoztatást követően újra megigényelhetem? Milyen papírokat szükséges előtte bemu-tatnom az önkormányzatnál, illetve hol-mit kell bejelentenem a két heti munkával kapcsolatban?

A rendelkezésre állási támogatásra való jogosultság jövedelmi feltételének fennállásának felülvizsgálata a jegyző feladatkörébe tartozik. Ha az ellátás megállapításának alapjául szolgáló jövedelemben tartós változás történt, a jegyző felé kell bejelenteni. A tartós jövedelemváltozásnak azt kell tekinteni, ha a keresőtevékenység alapjául szolgáló jogviszony három egymást követő hónapban fennáll. Tehát Önt jelen esetben nem terheli bejelentési kötelezettség.

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy 2010 novemberben telik le a gyesem. És szerettem volna már most visszamenni a munkahelyemre dolgozni, de sajnos most nincs munkalehetőség, és lehet, hogy nem is fognak vissza venni. Ilyet lehet? És még azt szeretném tudni, hogy visszamenőleg a 3 évre jár-e nekem szabadságpénz? És ha igen mennyi? Ezt a gyes lejárta előtt kivehe-tem?Vagy,ha csak lejárt a gyes?

A felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig gyes folyósítása mellett illeti meg Önt.  A munkáltatót ezen időszak alatt továbbifoglalkoztatási kötelezettség terheli, ha Ön bejelenti, hogy szeretne visszamenni dolgozni. Ha a munkáltató nem tud Önnek munkát biztosítani köteles az állásidőre járó pénzt Önnek megfizetni. A felmondási védelem miatt a visszavételi kötelezettség törvény ere-jénél fogva terheli a munkáltatót. Amennyiben csak a GYES lejárta után akar visszamenni dolgozni, akkor a felmondási védelem már nem fogja védeni. A felmondási idő, mivel a felmondási védelem időtartama a harminc napot meghaladta, csak a védelem mesgzűnését követő további harminc nap elteltével kezdődhet el.

A Munka Törvénykönyve előírja, hogy a szülési szabadság tartamára és a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére rendes szabadság illeti meg. Erre az idő-szakra jutó szabadáságot a munkaválalló személyét érintő akadály megszűnésétől számított 30 napon belül ki kell adni. Azt pénzben megváltani csak és kizárólag a munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor lehet.

Összefoglalva ez azt jelenti, ha a gyes lejár, akkor a felmondási védelem is megszűnik és át fogják adni Önnek a rendes felmondást, a felmondási idő azonban csak további 30 nap elteltével kezdőd-het el. Ez idő alatt és a felmondási idő egy részére várhatóan vagy kiadják a szabadságot vagy pénzben megváltják azt.

Ha nincs munkahelyem, mert addig nem találok, de fizetem havonta a tb-t az APEH felé, jogosult leszek a tgyásra, gyedre és gyesre? És ha igen, ki intézi a papírokat ehhez?

Fel szeretném hívni a figyelmét egy lényegi külöbségre. A gyes-re való jogosultság feltételeit a családtámogatásról szóló törvény írja elő, amely alanyi jogon jár, azaz nem kötődik biztosítási jogvi-szonyhoz. A gyes igénylését - mivel nincs foglalkozatatója - ezért Önnek személyesen kell Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához kell bejelenteni. Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő, a nevelőszülő, a gyám a saját háztartásában nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig, iker-gyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.

Ezzel ellentétben tgyás és a gyed már biztosítási jogviszonyhoz kötődik, így a társadalombiztosításról szóló törvény és a kötelező egészségbiztosításról szóló törvény rendelkezéseit kell allkalmazni. Az igénybejelentést pedig az illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz kell megtenni, ugyanúgy Önnek.

Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 180 (2010. május 1. után 365)  napon át biztosított volt, és
a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül,vagy
b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának, il-letve a biztosítási jogviszony megszűnését követően táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.

Gyermekgondozási díjra jogosult
a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 180 (2010. május 1. után 365) napon át biztosított volt,
b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhes-ségi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 180 (2010. május 1. után 365)  napon át biztosított volt,
és a gyermeket saját háztartásában neveli.

Mindkét esetben a 180 (2010. május 1. után 365) napos biztosítási időszaknak nem kell folyamatosan fennállnia.

62 éves leszek júliusban. Április egytől kértem felmentésemet, mert rendelkezem az előnyugdíj lehetőségeivel. Ezt meg is kaptam úgy, hogy az öt hónapot ledolgozom, a másik felét elengedik s fizetik átlagbérrel. Felmentési időm jogcímét 15 évben határozták meg. Egyébként több mint 40 év szolgálati idővel rendelkező - jelenleg-közalkalmazott vagyok. Jelenlegi munkaadómnál már több mint öt éve dolgozom tanárként. A kérdéseim a következők lennének: jár e jubileumi jutalom? 25 évre megkaptam, azóta semmi. Végkielégítést kérhetek? Sőt, ennek az emelt összegére is igényt tarthatok? Ha a felmentési időm alatt igényelném a nyugdíjat, azt is megkapom a munkabér mellett?

A jubileumi jutalom sajnos nem jár Önnek, mivel a munkáltatója a 25 éves jogviszonyakor azt már kifizette. A jubileumi jutalmat a közalkalmazotti jogviszony megszűnéskor kell kifizetni 25, 30 vagy 40 év folyamatos jogviszony után. Jubileumi jutalom tehát csak egyszer jár 25 vagy 30 vagy 40 év után.

Ha nyugdíjasnak minősül a közalkalmazott, - így Ön, aki rendelkezik az előrehozott öregségi nyugdíj feltételeivel és felmentésére e jogcímen kerül sor - végkielégítésre nem jogosult.

A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi. A 2009-es módosítások értelmében a felmentési idő alatt a nyugdíj folyósítása megkezdődhet, erről bővebben az illetékes nyugdíjbiztosítási főigazgatóságnál tájékozódhat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. üzletrész eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Házhoz járó kozmetikus – iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink