hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A transzferár- és áfaszabályozás a legnagyobb kihívás

  • MTI

Az adózás terén idén a transzferár- és áfa-szabályozás jelenti a legnehezebb feladatot a vállalatoknak a Deloitte legfrissebb felmérése szerint. A cégek túlzottnak ítélik a velük szemben támasztott adminisztrációs követelményeket is.

Az adóellenőrzések szempontjából az áfa-ellenőrzéssel összefüggő kockázatokat a megkérdezettek 51 százaléka, a transzferár-ellenőrzéseket 24 százalékuk tartja a legkockázatosabbnak. Ez azt jelzi, hogy a vállalkozások ezen a két területen érzik a legbizonytalanabbnak magukat abban, hogy minden, törvényi szabályozásban rögzített feladatukat sikerül maradéktalanul teljesíteniük idén - mondja a  Kövesdy Attila, a Deloitte adóosztályának vezetője.
   
A társasági adó szabályozással kapcsolatban a válaszadók több mint egyötöde, a személyi jövedelemadózásban 18 százalékuk lát nehézségeket, míg a helyi iparűzési adót mindössze 2 százalékuk jelölte meg.
   
A hazai szabályozási környezetet a válaszadók többsége (58 százalék) túlzottan szigorúnak, és nem különösebben vállalkozásbarátnak tartja, míg 42 százalék szigorúnak, de kezelhetőnek érzi. A válaszadók mintegy harmada (37 százalék) rugalmatlannak ítélte az adóhatóságot, és e tekintetben az idei esztendőtől is csak kevés változást remélnek. Harmaduk viszont következetesnek, illetve kifejezetten felkészültnek látja.
   
Az adózási morál javulását a megkérdezettek 45 százaléka szerint az adminisztrációs terhek csökkentése, egyszerűsítése eredményezhetné, míg a válaszadók 38 százaléka szerint az adócsökkentés, 17 százaléka szerint pedig az ellenőrzés hatékonyságának növelése lenne a megoldás.
   
A vállalkozások saját működésük során a legnagyobb tehernek a túl gyakran változó, és emiatt kiszámíthatatlannak tartott adórendszert érzik. A válaszadók 63 százaléka volt ezen a véleményen, 21 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy leginkább a tőlük elvárt nagy mértékű adminisztráció nehezíti meg a működésüket. Az adóteher mértékét, mint működést nehezítő tényezőt mindössze 4 százalék jelölte meg.
   
Kövesdy Attila kiemelte: az adótervezést tekintve a megkérdezett cégek igen tudatosak, 58 százalékuk már meg is vizsgálta a lehetőségeit. A válaszadók további 30 százaléka tisztában van ugyan az adótervezési lehetőségekkel, erőforrás hiányában viszont még nem tudta alaposabban felmérni azokat. Mindössze 12 százalék jelezte, hogy bár foglalkozott a témával, cégénél nem lát rá lehetőséget.
   
A vállalatok felkészültségét mutatja, hogy 57 százalékuk már megvizsgálta az igénybe vehető adókedvezmények, illetve vissza nem térítendő támogatások körét, bár csupán 31 százalékuk tud élni is ezekkel, míg további tíz százalék még csak most tervezi, hogy feltérképezi a lehetséges kedvezményeket.
   
A kedvezmények megítélése során a beruházási adókedvezmények igénybe vételét a válaszadók nagy része (61 százalék) "inkább bonyolultnak", további 24 százalékuk pedig "nagyon bonyolultnak" tartotta.
   
A vállalatok többsége (61 százalék) vélekedett úgy, hogy a transzferár-dokumentációt érintő kérdésekben várhatóan külső szakértők segítségére is szüksége lesz idén, míg az áfa-kérdések kezelésében a válaszok alapján a vállalatok mintegy ötöde szorul majd külső támogatásra. 
   
A transzferárak terén érezhető óvatosság összefügg azzal, hogy az APEH az utóbbi években jóval szigorúbb és részletesebb ellenőrzéseket hajt végre ezen a területen, mint korábban, és a kapcsolt ügyletekre vonatkozó dokumentáció formai, vagy tartalmi hiányosságai esetén komoly - szerződésenként akár 2 millió forintos - bírságot is alkalmazhat a mulasztókkal szemben - véli Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.
   
A felmérés több mint félszáz hazai nagyvállalat, illetve Magyarországon is aktív multinacionális társaság közel 100 vezető képviselőjének - pénzügyi vezetők, adózási és számviteli vezetők, főkönyvelők - válaszai alapján készült.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink