hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adózás bér- és nyugdíj melletti munka után 2010-ben - új kalkulátor

  • dr. Marosi Andrea

Ez a kalkulátor havi szinten számolja a bér után fizetendő adókat és járulékokat. A számítás során figyelembe veszi az adójóváírást, a gyermek-és és a súlyosan fogyatékos kedvezményt is. Jövőre összevont a havi bér- és nyugdíjas munka kalkulátorokat. A nyugdíj, mint adóterhet nem viselő járandóság 2010-ben már alig befolyásolja a havi adóterhelést a sávhatár emelése miatt.

Bér- nyugdíj melletti munka 2010-ben
Számolja ki!

A sávhatár 2010-re 3 937 ezer forint jövedelem, illetve 5 millió forint korrigált adóalap. Csak akkor van hatása a nyugdíjnak a nyugdíj melletti munka személyi jövedelemadójára, ha a havi jövedelem a nyugdíjjal együtt meghaladja a 300 ezer forintot. Ha a nyugdíj mező kitöltött, akkor nem számoljuk a 2 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot illetve az 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot.

A kalkulátorban még benne van a családi pótlék, mint adóterhet nem viselő járandóság. Az Alkotmánybíróság visszamenőlegesen megsemmisítette a családi pótlék adózás alá vonását. Ezért értelemszerűen ezt a mezőt nem kell kitölteni. Próbaszámításra azonban jó. Ha megadjuk a havi családi pótlék összegét, akkor leellenőrizhetjük, hogy mekkora „ajándékot” kaptunk karácsonyra az Alkotmánybíróságtól. Azt tapasztalhatjuk, hogy az „ajándék” jelképes. Hasonlóan a nyugdíjnál leírtakhoz, csak azoknál jelentett volna szja tehernövekedést a családi pótlék, akiknek a havi jövedelme a havi 300 ezer forintot meghaladja. Laikusként is ellenőrizhetjük, mennyire reális a PM közleménye, miszerint jövőre 15 milliárd forintos bevétel-kiesést jelent a családi pótlékra vonatkozó rendelkezések megsemmisítése.

Angyal József okleveles adószakértő    

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink