hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívül: utólagos juttatás és internet

  • adozona.hu

Internet elszámolása, cafeteria-rendszer bevezetése, utólagos juttatás - olvasóink béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos kérdéseire Domonkos Rita, a Sodexo munkatársa, az Adózóna cafeteria-szakértője válaszol.

A cafeteria rendszerben lehetőség van otthoni internet elszámolására adómentesen. Többször felmerült egy kérdés, amire többféle választ kaptunk. A kérdés az, hogy mennyi előfizetés elszámolására van lehetősége a munkavállalónak a cafeteria rendszerben? Amennyiben a munkavállaló nevén van egy vezetékes internet az egyik szolgáltatónál és egy mobilinternet a másik szolgáltatónál, akkor mindkét előfizetés elszámolható adómentesen a cafeteria rendszerén belül?

A Sodexo Pass álláspontja szerint a vezetékes internet és a mobilinternet elszámolható egyszerre, amennyiben ez egy háztartáshoz tartozik, amit számlával is tudnak igazolni.

Ha egy cég még 2009-ben be szeretné vezetni a cafeteria rendszert, akkor ugyebár erre a 3 hónapra megvett havi helyi járatra szóló bérlet adómentes. Viszont, ha még 2009. december 31-én megveszi a 2010-es évi éves bérletet, akkor arra még ugyanaz a törvény vonatkozik, miszerint adómentes?

A munkáltató adókötelezettsége a bérlet után a munkavállaló jövedelemszerzésének időpontjától függ. Az éves bérlet az év első napjától érvényes, így ebben az esetben ez a jövedelemszerzés időpontja 2010. január 1. Ezért az éves bérlet akkor is adókötelezettség alá esik, amennyiben a magánszemélynek még 2009. december 31-én vagy azt megelőzően juttatják a 2010-es éves BKV bérletet. Természetesen más a helyzet a negyedéves bérletek, a különböző havi bérletek és a kétheti bérletek esetében akkor, amennyiben azok érvénytartamának kezdőnapja 2010. január 1-jét megelőző nap.

Ha egy cégnél az étkeztetés kantin formájában megoldott, de csak havi 6000 ft/fő erejéig (a cég napi 250 forintot áll az ebédből, de a dolgozók ezt nem kapják meg utalvány formájában, csak annyit levonnak az ebédjükből) , akkor a fennmaradó havi 6000 ft/fő visszamenőleg megkaphatják-e. Mert ha jól tájékozódtam, akkor 2009-ben a meleg étkezési támogatás 12000 ft havonta/fő. Illetve, ha ez 2009-ben nem megoldható, hogy visszamenőleg megkapják, akkor esetleg 2010-ben ez változik-e?

A béren kívüli juttatások adható juttatás, de nem kötelező. 2009-ben a melegétel utalvány adómentes értékhatára 12 000 forint volt, amely visszamenőleg is kiadható, amennyiben a munkáltató úgy dönt. Az utólagos juttatásra azonban csak akkor van lehetőség, ha a munkavállalói jogviszony az érintett hónapban már fennállt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink