hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendes felmondás: meddig kell kifizetni a munkavállalót?

  • adozona.hu

Köteles-e kifizetni a munkáltató az alkalmazott összes járandóságát az utolsó munkába töltött napján, ha rendes felmondással bocsátotta el? Mikor szabálytalan a blokkóra a munkahelyen? Olvasóink kérdéseire Viszló László, munkajogi szakértő válaszol.

1969 okt. 01. óta dolgozom ugyanazon a munkahelyen, közben a cégemet 2005 - ben felszámolták, így eladás után jogutódlással átkerültem a jelenlegi cégemhez, de ez a vállalkozás is felszámolás alá került. 2009 áprilisában rendes felmondással felmondtak, a leírtak szerint felmondási idő 90 nap , a végkielégítés 6 hónap ez szerepel a felmondásomban. Kérdésem, hogy a munkában töltött utolsó napon kötelesek-e kifizetni minden járandóságom, ha még sem akkor mit tehetek? Amennyiben nem találnék munkát,  a munkanélküli ellátást mennyi ideig vehetem igénybe.

A munkajogi jogutódlás szabályai szerint is helyesen számították ki az Ön felmondási idejét és végkielégítését. A munkáltatónak legkésőbb az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetnie az Önt megillető járandóságokat, és ki kell adnia a szükséges igazolásokat is. Amennyiben nem teszi meg, jogai érvényesítése érdekében az illetékes munkaügyi bírósághoz fordulhat. A munkanélküli ellátás (hivatalos nevén az álláskeresési járadék) folyósításának kezdő napja az álláskeresőnek a munkaügyi központnál történő jelentkezésének napja. Összegét az álláskeresővé válást megelőző négy naptári negyedévben elért átlagkereset alapulvételével kell kiszámítani. Folyósításának időtartama minimum 73, de legfeljebb 270 nap. Az első folyósítási szakasz a megállapított folyósítási idő fele, de maximum 91 nap. A második szakasza a megállapított folyósítási idő hátralévő része, de maximum 179 nap. Az erre vonatkozó részletes szabályokat a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény tartalmazza.
 
Szabályos-e egy blokkolóórával felszerelt cégnél a munkaidőt úgy számítani ki, hogy minden megkezdett félórát a következő félórától számítanak a munkakezdés időpontjaként. Eszerint a 8.02-kor történő beblokkolás csak 8.30-től számít fizetett munkaidőnek. Ugyanakkor ez az elv nem érvényesül a munka befejezésekor, tehát 1-2 perc késés miatt akár napi fél órás ingyenmunkára is szert tehet a cég, amit nem lehet kompenzálni avval, hogy távozáskor ugyanannyival később blokkol ki a dolgozó. A blokkolóóra percre pontosan regisztrálja az adatokat, tehát  elvileg nem lenne akadálya a munkában töltött idő pontos kalkulációjának. A levonásokat utólag, manuálisan végzik bérszámfejtéskor. 
 
Szabálytalan a munkáltató eljárása. A munkaidő-nyilvántartásnak pontosan kell tükröznie a munkában töltött időt, ettől önkényesen eltérni nem lehet.
Abban az esetben, konkrét kára keletkezett, igénye érvényesítése érdekében munkaügyi bírósághoz fordulhat.

2002-2005 egy cégnél dolgoztam, évente hosszabbították a munkaszerződésem. Első gyermekem 2005 novemberében született. A munkahelyemmel kötött határozott idejű szerződés 2005 decemberében lejárt és nem hosszabbították meg. Mivel még mikor alkalmazásban voltam amikor született a kislányom, így kaptam 2 évig gyedet. 2007. novembertől már csak gyest kaptam, kislányom bölcsis lett, 2008 januártól ismét dolgozni kezdtem, gyes mellett nyolc órában. Sajnos 2008. augusztusában megszűntették a munkaviszonyom, jelenleg nem dolgozok. Kislányom tejallergiája miatt 3 éves korán túl (azaz jelenleg is) kapok gyest. Még egy évig biztosan. Regisztrált munkanélküli vagyok, de a gyes miatt ellátást nem kapok. Jelenleg második gyermekem várom, 15 hetes a baba. Úgy tudom, hogy ahhoz, hogy gyedet kapjak a munkában eltöltött időm meg van, csak az kellene, hogy a szüléskor is munkahely által biztosított legyek. Ehhez elég annyi, ha csak abban hónapban van bejelentett munkaviszonyom, mikor a gyerek születik? Vagy az is megoldás lenne, ha szüneteltetném a gyest, így kapnék munkanélküli járadékot és akkor biztosított lennék? Gyedet mi alapján számolják ki? Az utolsó munkahelyemen minimálbérre voltam bejelentve, ha a szülés hónapjában bejelentett munkahelyen magasabb összegre jelentenek be ez változtat a gyedem összegén? Úgy tudom, hogy a most hozott gyedet lerövidítés rám még nem vonatkozik (mivel jún. előtt fogant a baba), igaz ez? 
 
A biztosított szülőnek a gyed igénylését - a szülő anya esetében pedig a szülést - megelőző két évben legalább 180 napon át biztosítottnak kellett lennie. Ugyanakkor, helyesen írta, hogy a szüléskor – vagy a gyed igénylésekor - is biztosítottnak kell lennie. Az Ön által leírt mindkét út járható: tehát vagy bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkeznie (elegendő abban a hónapban, amikor születik a baba), vagy szünetelteti a gyest, s helyette az álláskeresési támogatást veszi igénybe. A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de maximális összege, havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, amely összeg 2009. január 1-étől 100.100,- Ft. A gyed összegének megállapításánál jövedelemként csak azt az összeget lehet figyelembe venni, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett volt. A napi átlagkereset kiszámításánál a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem napi átlaga vehető alapul. Amennyiben a fenti időszakban a biztosított személy nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, úgy a gyermekgondozási díj összegét a jogosultság első napját megelőző 180 napi jövedelem napi átlaga alapján fogják megállapítani. Azon személyeknél, akik jogosultak ugyan, de a fenti számítással nem állapítható meg a napi átlagkeresetük, az érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad részét fogják alapul venni, feltéve, hogy a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, illetve a munkanélküli ellátás alapját képező jövedelmük a minimálbér kétszeresét eléri, ha ugyanis ezt a mértéket nem éri el a számítás alapja a tényleges jövedelem lesz.A gyedre vonatkozó részletes szabályokat a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényben találja meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink