hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az 1000 milliárdos ajánlat

  • hvg.hu

Bár a tavaly októberi válsághullámot követő csúcsok után több szakember úgy gondolta, hogy végre az elhangzott – és már lassan évek óta szajkózott – javaslatokból meg is valósul valami, még mindig csak ott tartunk, hogy „legalább az irány jó”.

Túl vagyunk egy újabb nagyívű válságkezelő egyeztetésen, egy ezermilliárd forintos adóátrendezési csomag bejelentésén, ám a megvalósítását illetően továbbra sem lettünk sokkal okosabbak. A politikusok a múlt heti rendkívüli parlamenti ülésen továbbra is csak a tennivalókat vázolták, de a megvalósítás első lépcsőjéül szolgáló megegyezéshez még mindig nem jutottak el. Hasonló a helyzet a közjogi változtatásokra tett kormányjavaslat ügyében is, ez ciklusonként mintegy 100 milliárd forintos megtakarítást jelenthetne a költségvetésnek. A pártok kifejtették, miért nem tudják megszavazni, pedig tisztában vannak vele, az átalakításra szükség van.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH volt elnökhelyettese, az Ernst and Young (E&Y) adószakértője szerint "verbális adóreform" folyik már évek óta, a tényleges változásban már csak akkor bízna, ha a beígért törvények hatályba is léptek. Bár az adórendszer reformját illető javaslatok a négy nagy adótanácsadó cég tavaly előterjesztett dokumentumának meghatározó elemeit követik, egyelőre a hallottakról csak annyit lehet tudni, hogy az irány jó – fűzte hozzá Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az sem derült ki egyértelműen, hogy az 1000 milliárd forintos adóátrendezési terv milyen ütemezéssel valósulna meg. Csak a különböző nyilatkozatokban elhangzott információk alapján lehet következtetni arra – amennyiben valóban nekifognak az átalakításnak –, hogy azt mintegy három év alatt, évente körülbelül 300 milliárd forintos programokkal kívánják végrehajtani, jegyezte meg az APEH volt elnökhelyettese. Hasznos lehet a járulékcsökkentés és fontos lenne a különadók megszüntetése, ugyanis egy tőkés a nyereségre rakódó adókat is nézi, nemcsak a munkabéreket terhelőket.

Ami a különadókat illeti, ezeket a kormány – ígérete szerint – két évre vezette be, ez pedig már letelt, hívta fel a figyelmet az adószakértő. A magánszemélyek kölönadójából 30 milliárd, a vállalatok különadójából pedig mintegy 200 milliárd forint kiesése származna a büdzsének. Utóbbi megszüntetésével kapcsolatban azonban Vámosi-Nagy Szabolcs arra is rámutatott, hogy ez „bújócska” is lehet, hiszen a kormány őszi elképzelése szerint a vállalati különadót úgy szüntette volna meg, hogy a társasági adóba építette volna bele.

A cikk folytatását olvassa el itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink