hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány nem szivárogtat az adóátrendezésről

  • MTI

Jól döntött a kormány, amikor a közszféra bérkompenzációját a költségvetési tartalékból fedezték - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati rádió péntek reggeli krónikájának adott interjújában; ugyanakkor nem cáfolta az őt kérdező újságíró felvetését, hogy ezt a döntést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rosszallotta.



A miniszterelnök az IMF esetleges rosszallását illetően csak annyit mondott: ezt januárban már megvitatta Dominique Strauss-Kahnnal, amikor a nemzetközi pénzintézet vezérigazgatója Budapesten járt.

Az MR1-Kossuth Rádió újságírójának arra a felvetésére, hogy nem tűnik-e a bátortalannak a kormány, ha először bejelenti a 13. havi bér elvételét közszférában , majd a sztrájkfenyegetés után ad egy ekkora kompenzációt, a kormányfő úgy válaszolt: fafejűségnek, ha nem tudnának kompromisszumot kötni. A miniszterelnök most sem adott konkrét választ arra, hogy mekkora lenne a járulék és a személyi jövedelemadó csökkentésének mértéke.
A változásokkal kapcsolatban kitért arra: végignézik a szociális rendszert, és a célzott juttatásokról - mint például a rendszeres szociális támogatás vagy a lakástámogatás - konkrétan, az érintett helyzetét megvizsgálva döntenek. Megvizsgálják az alanyi jogon járó támogatásokat is, többek közt a családi pótlék rendszerét.

A vagyoni adókról szólva kiemelte: még számos nyitott kérdés van ezen a területen. Példaként említette, hogy nehéz eldönteni, négyzetméter alapon és az önkormányzat differenciálására támaszkodva, vagy az ingatlan értékének tételes megállapítása alapján fizessenek az emberek adót.

Gyurcsány Ferenc visszautasította azt a felvetést, hogy azért nem mondana konkrétumokat a tervezett átalakításról, mert kiszivárogtatásokkal tesztelik az embereket. "Ez nem játék" - szögezte le. Hangsúlyozta azt is, hogy az adócsökkentésnek nem célja a szavazatszerzés. "Nem gondolom azt, hogy egy ilyen program választási szempontból mérlegelhető, értékelhető, nekem nincs is ilyen megfontolásom" - fogalmazott.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA-ból beszerzett termék

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Befektetési hozamok adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink