hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ugyanolyan jogok illetnék meg a kölcsönzött munkaerőt, mint az alkalmazottat

  • MTI

Megállapodásra jutottak az Európai Unió munkaidő-irányelvéről és a kölcsönmunka szabályozásáról az uniós szakminiszterek - jelentette be az EU soros elnökségét adó Szlovénia képviselője, Marjeta Cotman a hétfői luxembourgi tanácsülést követően.


Az éjszakába nyúló tanácskozáson született kompromisszum értelmében a munkaidő felső határa általános szabály szerint továbbra is heti 48 óra lenne, de a munkáltató és a munkavállaló szerződéses megállapodása esetén 60 - ügyeleti munkakörökben 65 - órás munkahetet is lehetne engedélyezni.

A munkaidő-irányelvet együtt tárgyalták a munkaerő-kölcsönzők által közvetített ideiglenes munkavégzés szabályaival. A luxembourgi megállapodás értelmében a kölcsönzött munkavállalót alkalmazása első napjától ugyanolyan jogok illetik meg, mint a munkáltató saját munkavállalóit, de a szabály alól a szociális partnerek közötti megállapodás kivételt tehet.

Mind a munkaidő-, mind a kölcsönmunka-irányelv csak akkor léphet majd életbe, ha az Európai Parlament jóváhagyta. Magyarország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Görögország azonban jelezte: nem ért teljesen egyet a kompromisszum tartalmával. Celestino Corbacho spanyol munkaügyi miniszter szerint a mostani megállapodás hátraveti a szociális vívmányok ügyét.

Herczogh László szakállamtitkár, aki Magyarországot képviselte a tanácskozáson, az MTI-nek elmondta: a magyar törekvés az volt, hogy szűkítsék jobban az általános szabálytól való eltérés lehetőségét, illetve kössék időhatárhoz annak alkalmazhatóságát.

Ezt a célt most nem sikerült elérni, de Herczogh feltételezése szerint az Európai Parlament módosító javaslatokkal él majd, és akkor a kérdés visszakerül a kormányokat képviselő Tanács elé. Mint a szakállamtitkár hozzátette, ha a szabályozás hatályba lép, attól fogva három évük lesz a tagállamoknak, hogy azt átültessék a nemzeti jogrendbe.

A munkaidő és a kölcsönmunka témájában több mint öt éve próbálkoztak egyezségre jutni egymással az uniós országok. Lényegében két eltérő megközelítés harcáról volt szó: Nagy-Britannia a minél liberálisabb, Franciaország a szociális vívmányokat minél következetesebben érvényesíteni akaró nézetek hangadójaként lépett fel. Cotman szlovén munka-, család- és szociálpolitikai miniszter szerint a létrejött kompromisszum biztosítja a munkavállalók szükséges védelmét, de gondoskodik a munkaszervezés kellő rugalmasságáról is.

A 48 órás munkaidő-maximumot már egy 1993-es európai szabályozás előírta, de a britek kivonták magukat annak alkalmazása alól. A franciák az ilyen távolmaradás (opt-out) lehetőségének eltörlését, vagy legalábbis nagyon szűk korlátok közé szorítását szerették volna elérni. Végül annyiban maradtak, hogy a 48 órás általános szabályt a felek közti megállapodással túl lehet lépni, de az eddig engedélyezett heti 78 óra helyett csak 60 - ügyeleti munkakörökben 65 - óráig szabad felmenni a heti munkaidő meghatározásakor. Kollektív szerződéssel viszont ez utóbbi plafonok is "áttörhetők". Az új szabályozás életbe léptetése után hét évvel az Európai Bizottság majd jelentést ír a kivételek alkalmazásának tapasztalatairól, és akkor javasolhatja azok teljes eltörlését.

Abban, hogy a 48 óra szigorúbb betartatására irányuló törekvések végül "felpuhultak", nagy szerepet játszott, hogy Franciaországban tavaly a baloldali kormányt jobboldali kormányzás váltotta fel. A britek annyiban tettek engedményt, hogy a kölcsönmunka tekintetében elfogadták az azonos jogok elvét a munkába lépés első napjától fogva - eddig ugyanis azt csak a munkába lépést követő 12 hét elteltével voltak hajlandóak érvényesíteni a kölcsönzött alkalmazottakra.

Az 1993-as szabályozás értelmében az ügyeleti idő teljes mértékben munkaidőnek számít. Ez az egészségügyben és más készenléti munkakörökben teljesen szétfeszíti a 48 órás heti maximális munkaidő elvének kereteit. A most született új megállapodás értelmében az ügyeleti idő akkor tekinthető munkaidőnek, ha az egyes tagországok nemzeti jogrendszerei vagy a szociális partnerek megállapodása ezt így írja elő.

Az tehát, hogy a teljes ügyeleti időt munkaidőnek kell tekinteni, az új szabályozás életbe lépése esetén elveszti uniós szintű kötelező érvényét, de a tagállamok nemzeti jogkörben kitarthatnak az ilyen értelmű szabályozás mellett - hangsúlyozta Herczogh szakállamtitkár.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Letiltás további kamat számítása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink