hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az EU aggódik, de adóeszközökben nem gondolkodik

  • MTI

Aggasztja az Európai Unió tagországainak pénzügyminisztereit az élelmiszer- és az olajárak nemzetközi emelkedése, de nem gondolják, hogy erre a problémára az adóeszközök jelentik a legjobb megoldást - derült ki az illetékesek luxembourgi találkozóján.Andrej Bajuk, az ülést elnöklő szlovén pénzügyminiszter leszögezte: még érvényben van az a három évvel ezelőtt hozott döntés, amely szerint az áfaszabályokat nem változtatják meg az áremelkedés mérséklésére.

A Magyarországot képviselő Veres János úgy fogalmazott: egyetlen tagállam sem gondolkozik adóeszközökben, hanem abban, hogyan lehet átlátható, piaci eszközökkel eljutni a megoldáshoz.

A tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az egyik fő problémát a kínálattal szembeni magas kereslet jelenti. Ezért szerintük arra kell törekedni, hogy a kínálat növekedjék. Emlékeztettek arra, hogy ehhez hasonló következtetésre jutottak az unió mezőgazdasági miniszterei is.

Több miniszter nyilatkozatából az is kiderült: szükségesnek látják, hogy a világ legfejlettebb országai - mindenekelőtt a nyolcak csoportjához tartozók - összehangolt lépéseket dolgozzanak ki a problémára. Ez jóval hatékonyabb lenne, mint a rövidebb távon ható adó- vagy pénzügyi eszközök, derült ki például Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, pénzügyminiszter szavaiból. Hangoztatták, hogy továbbra is szoros figyelemmel követik a helyzetet.

Veres János elmondta: egyetértés volt abban, hogy mind az agrártermékek, mind az olaj esetében kínálati többletre kell törekedni. Emellett felvetődtek még olyan lehetőségek is, mint a kutatásfejlesztés vagy a piacszabályozási beavatkozás.

Franciaország korábban javasolta, hogy a magas energiaárak kompenzálásaképpen csökkentsék az üzemanyagok adótartalmát. Ezt az unióban a jelek szerint egyelőre nem tartják járható útnak. Azt ugyanakkor több miniszter lehetséges megoldásnak minősítette, hogy ideiglenesen növeljék az olajtársaságok adóterheit, tekintettel a szektorban az árak emelkedésének köszönhető magas profitra is. Bajuk megismételte azt az uniós álláspontot is, hogy a magas árak problémája legjobban a legszegényebb országokat sújtja, "Európában és azon kívül is".
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close