hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hegyi és a jövedéki adó: a benzinfalók helyett enregiatakarékos autók

  • MTI

Ne az adót, hanem a fogyasztást mérsékeljük! – írja sajtóközleményében a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja.



Az üzemanyagárak emelkedése Hegyi Gyula képviselő szerint nem átmeneti jelenség, hanem várhatóan hosszú távú folyamat. Az Európai Parlament szocialista tagja ezért nem javasolja, hogy a magyar kormány a jövedéki adó csökkentésével igyekezzen "a határon megállítani" a világgazdasági folyamatokat.

Hegyi Gyula szerint nem adócsökkentéssel, hanem ésszerű közlekedéspolitikával kell reagálnunk az energiaválságra. A képviselő javaslata szerint a „fuvarozásban újra fel kell fedezni a vasutat, a benzinfaló gépkocsik helyett az energiatakarékos, alacsony fogyasztású autókra kell átállnunk, s az egyéni közlekedés helyett a tömegközlekedést kell támogatni”.

Az adócsökkentés nehéz helyzetbe hozná a költségvetést, kevesebb pénz jutna fontos közösségi kiadásokra, s végső soron a kisemberek fizetnék meg az árát – hangsúlyozta a politikus. Hegyi Gyula emlékeztet arra, hogy Barack Obama amerikai elnökjelölt "olcsó propagandafogásnak" minősítette az ötletet, helyette azt javasolta, hogy az amerikaiak változtassák meg közlekedési szokásaikat.

A szocialista képviselő arra is felhívja a figyelmet, hogy részleges áfa-csökkentéshez az EU 27 tagországának egyetértése szükséges. Az EU pénzügyminiszterei pedig még 2005-ben eldöntötték, hogy pusztán az emelkedő árak miatt nem szabad csökkenteni az üzemanyagok forgalmi adójának kulcsát, s ezt azóta többször is megerősítették.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink