hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brüsszelben a magyar javaslatok az adókedvezményről

  • MTI

A filmgyártáshoz kapcsolódó 20 százalékos adóvisszatérítéssel kapcsolatos magyar javaslatokat a múlt héten juttatta el az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Brüsszelbe - közölte Sámuel Balázs, a szaktárca főosztályvezető-helyettese.



Az EU már tavaly jelezte, hogy szeretné, ha Magyarország "valamelyest finomítaná" filmtámogatási rendszerét, így például az adóvisszatérítésben jelenjen meg kritériumként a kulturális tartalom. Brüsszeli bizottsági források korábban olyan tájékoztatást adtak: azt várja tagországaitól az Európai Unió, hogy az uniós szabályok, elsősorban a tartalmi minőség alapján nyújtsanak állami támogatást a filmiparnak, ez lehet adókedvezmény is.

A 2004-ben elfogadott filmtörvény értelmében a gyártási költség 20 százalékát a következő évben visszatérítik. Az Európai Bizottság abból a szempontból vizsgálta a magyar filmtörvényt és a végrehajtási jogszabályokat, hogy azok mennyire egyeztethetők össze az uniós alapelvekkel.

Sámuel Balázs beszámolt arról, hogy a Brüsszelbe eljuttatott anyag arra vonatkozóan tartalmaz javaslatokat, milyen filmtámogatási rendszert szeretnének Magyarországon alkalmazni. Az MTI kérdésére nem részletezte, pontosan milyen javaslatokat nyújtottak be, mint elmondta, a későbbiekben adnak tájékoztatást a konkrétumokról.

Sámuel Balázs hozzáfűzte, hogy a vonatkozó kormány-előterjesztés előkészítése és a szakminisztériumon belüli egyeztetés is folyamatban van. Felhívta a figyelmet arra: olyan feltételrendszert szeretnének kialakítani, amely nemcsak a magyar érdekeket szolgálja, hanem megfelel az európai uniós elvárásoknak is.

Taba Miklós, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda Igazgatóságának vezetője a magyar tárgyalófél által kidolgozott filmtámogatási rendszert illetően "nagyon optimista". A kedvezményrendszer nagyon jó, és a Brüsszellel való megállapodás után is vonzó marad.
Úgy fogalmazott, "nagyon versenyképesek vagyunk világviszonylatban ezzel a rendszerrel: vannak új és világszínvonalú stúdiók, jó a szakembergárda, nem kell háborús veszélytől tartani, civilizált környezetben lehet forgatni". A filmes szakember szerint ha a megállapodás híre elterjed, a külföldi stábok "azonnal újra jönni fognak, mert élni akarnak a lehetőséggel".

A jelenlegi "pauza" a magyar filmek gyártására "semmiféle hatást nem gyakorol, teljes mértékben kezelhető, igazából nem torpant meg semmilyen produkció" - vélekedett. Ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg kevesebb külföldi produkciót forgatnak Magyarországon, mint a tavalyi év hasonló periódusában.

Taba Miklós korábban úgy nyilatkozott a távirati irodának, hogy a 60 milliárd forintot is elérhetik az idei magyarországi filmgyártási költések, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda Igazgatóságánál tavaly ugyanis mintegy 57,4 milliárd forint értékben vettek nyilvántartásba készülő alkotásokat.

Rámutatott arra, nem kizárólag a százalékon múlik, hogy egy külföldi filmgyártó Magyarországot választja-e forgatási helyszínként. Egy nagyobb film gyártása rendkívül komplex tevékenység, fontos tényező például, hogy van-e az adott országban megfelelő stúdió, milyen munkaerőt talál a megrendelő a forgatási helyszínen, megfelelő-e a szakmai gyakorlat és adott-e minden technikai feltétel - fejtette ki.

Kézdi-Kovács Zsolt, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) külügyi kapcsolatokért felelős vezetője kiemelte: ha a magyarok által most kidolgozott támogatási rendszert elfogadják Brüsszelben, módosítani kell a magyar filmtörvényt. Úgy látja egyébként, hogy a magyar félnek hamarosan sikerül megállapodnia az Európai Unióval.

Kitért arra: a brüsszeli versenyfőigazgatóság ragaszkodik ahhoz, hogy a szokásosnál nagyobb filmes adókedvezményt kulturális tartalomhoz kell kötni. Kulturális kritériumként említette, hogy az adott film milyen mértékben kötődik az európai kultúrához, nyelvhez, továbbá azt, mekkora az európai részvétel a gyártásban.

Arra a kérdésre, okoz-e problémát a magyar filmgyártásban a 20 százalékos adókedvezménnyel kapcsolatos átmeneti helyzet, Kézdi-Kovács Zsolt nemmel válaszolt. Ezt azzal indokolta, hogy a jelenleg készülő produkciókat a szabályok szerint a 2007. december 31-ét megelőzően nyilvántartásba vették, tehát ezeknek az alkotásoknak jár a 20 százalékos adókedvezmény.

Kálomista Gábor, a Producerek Szövetségének elnöke ugyanakkor úgy vélte: a bizonytalan időszak kissé visszavetette a magyar filmgyártást, különösen a koprodukciós munkákat és a bérmunkát. Úgy fogalmazott, "az idei év lyukas év lesz": akadtak olyan produkciók, amelyek készítői érdeklődtek Magyarország iránt, de a támogatás bizonytalansága miatt nem jöttek.

Kálomista Gábor örömét fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy a filmes szakma összefogott az adókedvezmény megmaradása érdekében. Szerinte a 20 százalékos adókedvezmény nélkül nem lehet filmet készíteni, mivel az állami források "egyre apadnak".
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink