hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eladott praxisjog, szja-bevallás és devizahitel utáni adó

  • adozona.hu

Mennyi adót kell fizetnie a háziorvosnak az eladott praxisjoga után? Elszámolható-e az osztalékalap utáni eho? Mennyi adó járhat vissza deviza alapú jelzáloghitel után? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszolt.

1. A közeli jövőben el szeretném adni az alanyi jogon megszerzett praxisjogomat, de sajnos semmilyen helyről nem tudok pontos információt szerezni a befolyó jövedelem adózásáról. Jelenleg házi gyermekorvosi tevékenységemet evás egyéni vállalkozásként gyakorlom.

Egyéb jövedelemnek minősül az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény szerinti működtetési jog (praxisjog) átruházásából származó bevételnek az a része, amely a korábban értékcsökkenési leírás címén költségként el nem számolt szerzési értéket és a megfizetett illetéket meghaladó része. Az egyéb jövedelem része az összevont adóalapnak, amely után az adótábla szerinti 18,36 százalék adót kell megfizetni.  11százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni az összevont adóalapba tartozó jövedelem adóelőleg alapjaként meghatározott összege után.

2. Elszámolható-e a vállalkozás költségei között az egyéni vállalkozó vállalkozói osztalékalapja után megfizetett eho?

Elszámolható költségként, mivel nincs olyan rendelkezés, amely kizárná ennek lehetőségét.

3. Evás vállalkozó vagyok 2003 óta. Az a kérdésem, hogy tárgyi adómentes tevékenységet végezhetek-e és akkor a nettó összeg után kell befizetnem az evát?

Az Eva törvény szerint az eva alany a hatálya alá tartozó tevékenységéről az áfatörvény X. fejezet rendelkezéseinek megfelelő bizonylatot köteles kiállítani, melyben az áfatörvény szerint az adott termék értékesítésére vagy szolgáltatás nyújtására meghatározott adómértéknek megfelelő általános forgalmi adót kell áthárítani. 

E szabály miatt a tevékenység közérdekű jellegére (áfatörvény 85. §) vagy egyéb sajátos jellegére (áfatörvény 86. §) tekintettel adómentes termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások (korábbi gyakorlatban „tárgyi adómentesnek” nevezett tevékenységek) után az eva adóalany sem háríthat át áfát. Ennek megfelelően az eva adóalanynak e termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások után az áfát nem tartalmazó bevétel alapján kell evát fizetnie.

4. Evás vagyok. Kell 0753-as szja bevallást adnom 2007-re vonatkozóan, ha nem volt csak osztalék kivétem a 2007-es adóév vonatkozásában? Evás bt. beltag vagyok tagi jogviszonyban, dupla minimálbér után járulék megfizetve, de alkalmazva nem voltam, így szja fizetésem sem. Más vállalkozásnál sem volt alkalmazott.

Az egyszerűsített vállalkozói adóról tövény szerint a jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság adóalanyt, továbbá magánszemély tagját, volt tagját nem terheli többek között az evával adózott jövedelem terhére kifizetett osztalék utáni személyi jövedelemadóval összefüggésben adókötelezettség, tehát e jövedelmét nem kell bevallania. Amennyiben Önnek nem keletkezett 2007-ben más, a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség alá tartozó jövedelme, akkor a 0753-as bevallást sem kell benyújtania.

5. 2006. dec. 15-én vettünk fel deviza alapú jelzáloghitelt, jár-e vissza adó?

Tekintettel arra, hogy a kérdése nem tartalmazza a válaszadáshoz szükséges összes lényeges információt, így arra általános tájékoztatást ad a hivatal. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény) az összevont adóalap adóját adókedvezmény csökkenti, amely az 1993. december 31-e után hitelintézettel megkötött lakáscélú hitelszerződés alapján lakáscélú felhasználásra felvett hitel adósaként (adóstársaként) szereplő magánszemély által a tőketörlesztés (az előtörlesztést is ideértve), a kamatfizetés, a kezelési költség és a hitelfolyósítási díj címén az adóévben megfizetett. Vagy a hitelintézet által igazolt összeg 30, vagy 40 százaléka feltéve, hogy a magánszemély által a kedvezmény alapjául szolgáló lakás célú felhasználásra felvett hitel(ek) összege a 10 millió, illetve a 15 millió forintot nem haladja (nem haladta) meg. Az igénybe vehető kedvezmény összege adóévenként nem haladhatja meg a 120 ezer forintot, akár 30, akár 40 százalékos mértékű kedvezményre jogosult.

A kedvezmény érvényesítésére csak az a magánszemély jogosult, akinek az összes bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme a 4 millió, illetőleg a szja-törvényben meghatározott esetben az 5 millió forintot nem haladja meg. Amennyiben az Ön bevallásadási kötelezettség alá eső összes jövedelme a 3 millió 400 ezer forintnál több, de legfeljebb 4 millió forint, akkor az Önt egyébként megillető kedvezményt, a legfeljebb 120 ezer forintot csökkentenie kell a 3 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százalékával.

Amennyiben Ön az adóévben 6 hónapnál hosszabb időtartamban gyermekgondozási segélyre volt jogosult, valamint a kedvezményre jogosító lakáscélú hitelszerződésben adósként, adóstársként szerepel, továbbá a hitel felhasználásával megszerzett önálló lakóingatlannak egyben a tulajdonostársa is, akkor az adókedvezményre jogosító jövedelemhatár az Ön esetében 4 millió 400 ezer forint. A 30, illetőleg 40 százalékkal kiszámított összeget, a legfeljebb 120 ezer forintot csökkenteni kell a 4 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százalékával akkor, ha az Ön bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme nem több 5 millió forintnál. Továbbá, hogy a lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezményt a törvény módosítása miatt csak abban az esetben érvényesítheti, ha a hitel törlesztése legkésőbb 2006. december 31-éig megkezdődött.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink