hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kínai adócsökkentés az olajár emelkedésének megakadályozására

  • MTI

Kínában nagy adókedvezményt vezetnek be a nyersolajimportra, hogy ezzel segítsék az olajcégeket finomítási veszteségeik mérséklésében. Az adócsökkentés - a kormány szándéka szerint - elkerülhetővé teszi az üzemanyagárak emelését, aminek inflációs hatása lenne.


Az olajcégek által javasolt és a kínai államtanács által is támogatott adócsökkentési javaslat szerint Peking háromnegyedével csökkentené a nyersolajimportra kivetett, 17 százalékos hozzáadottérték-adót.

Az adócsökkentési terv, amely egyes elemzők szerint akár már e hónapban hatályba léphet, megóvhatja a kínai vezetést attól, hogy a 11 éves csúcson levő infláció közepette üzemanyag-áremelésre kényszerüljön.

Kína a világ nagyságra harmadik nyersolajimportőre az Egyesült Államok és Japán után, a napi import közel 3,6 millió hordó. Ennek mintegy háromnegyedét a kínai Sinopec cég importálja.

Az ötödik éve 10 százalék fölötti gazdasági növekedés tavaly újabb rekordra tornászta fel Kína nyersolajimportját, de a növekedés üteme csökkent, és ez várhatóan az idén is enyhítheti az árnyomást a nemzetközi olajpiacon, legalábbis a tényleges olajkereslet irányából.

Kína tavaly 163,17 millió tonna kőolajat importált - ez a legújabb rekord -, ez 12,4 százalékkal több a 2006-os 145,18 millió tonnánál. Közben Kína olajexportja 38,7 százalékkal 5,89 millió tonnára csökkent tavaly. Kína 1993 óta nettó olajimportőr, szükségletének mintegy felét fedezi a behozatal.

Tavalyelőtt, 2006-ban 14,5 százalékkal, 2005-ben 3,2 százalékkal, 2004-ben 35 százalékkal nőtt a kínai nyersolajimport.

A túlhevült kínai gazdasági növekedés miatt a tavalyi év baljóslatúan indult a szabadpiaci olajárak szempontjából: tavaly júniusban Kína olajimportja már 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, decemberre azonban az éves növekedés üteme 11 százalékosra lassult. Így az őszi-téli szabadpiaci kőolajár-rekordokban már kevés szerepe lehetett a korábban sokat kárhoztatott kínai keresletnek, amiként a kezdődő gazdasági lassulás miatt a világkereslet is lassabban, 1,2 százalékkal nőtt végül a korábban várt 1,5 százalékos többlet helyett. A spekulációs árfelhajtás elsősorban a dollár leértékelődését ellentételezte a szabadpiacon.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakmunkástanuló utáni kedvezmény könyvelése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Nemzetközi fuvar áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close