hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A népszavazással úszik az adócsökkentés is?

  • MTI

A március 9-ei népszavazással, és annak következményeivel jelentősen csökkent annak a lehetősége, hogy érdemi adócsökkenést lehessen végrehajtani Magyarországon – reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a frakciók képviselőinek felszólalására hétfőn a parlamentben, napirend előtt.

A miniszterelnök újból arra szólította fel az ellenzéki képviselőket, hogy mondják meg, honnan kívánnak elvenni, milyen állami szolgáltatást, állami jóléti kiadást nem kívánnak a későbbiekben nyújtani, amely megteremti a kieső vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj összegének forrását. 

Dávid Ibolyának az egykulcsos adóról szóló felvetésére Gyurcsány Ferenc azt mondta, az egykulcsos adónak rendkívül sok előnye van. Hozzátette azonban, hogy Magyarországon, ahol a minimálbér adómentes, az egykulcsos adó bevezetésével az átlag alatt kereső sokaság havonta 5-6 ezer forintot veszítene. 

Mint kiemelte, az egykulcsos adó a magas jövedelműeknek segítene. Elmondta, hogy a kormány a Pénzügyminisztériumban működtet egy adóirodát és ide az ellenzéki pártok elvihetik adójavaslataikat. 

Gyurcsány Ferenc angol nyelven felolvasta a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet Magyarországra vonatkozó mondatait, mert mint megjegyezte, még a parlamentben is félig elmondott idézetek vannak a jelentésből. 

A miniszterelnök kiemelte: "az adócsökkentéshez a költségvetési kiadáscsökkentés kell", közben az ellenzék azt a politikai játszmát játssza, hogy "amikor kiadásokról beszélünk, ott amellett érvelnek, hogy növeljük a kiadásokat (...), amikor adózáshoz érünk, akkor meg azt mondják, hogy radikális adócsökkentés lesz". Ez becsapása az embereknek, nincsen ilyen gazdaságpolitika – tette hozzá. 

"Ma Magyarországon 300 forintról beszéltünk le embereket, nem jelentősen átrendeztük a közterheket", nem az történt, hogy a végrehajtottuk a jóléti kiadások mély reformját – intézte szavait az ellenzéki képviselőkhöz. Véleménye szerint a március 9-ei népszavazással, annak következményeivel jelentősen csökkent annak a lehetősége, hogy érdemi adócsökkenést lehessen végrehajtani Magyarországon. 

A kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy a népszavazással politikailag és szimbolikus értelemben is lezárult a jelenlegi kormány első két éve. Mint mondta, a kormány a reformok sok fontos elemét nem tudta végrehajtani egy, az ellenzék által vezetett erőteljes politikai ellenállás miatt. Ettől még a polgárosodás politikáját folytatni kell, nincs másfelé út – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. tőkeemelése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Pótlékátalány összege

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close