hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A népszavazással úszik az adócsökkentés is?

  • MTI

A március 9-ei népszavazással, és annak következményeivel jelentősen csökkent annak a lehetősége, hogy érdemi adócsökkenést lehessen végrehajtani Magyarországon – reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a frakciók képviselőinek felszólalására hétfőn a parlamentben, napirend előtt.

A miniszterelnök újból arra szólította fel az ellenzéki képviselőket, hogy mondják meg, honnan kívánnak elvenni, milyen állami szolgáltatást, állami jóléti kiadást nem kívánnak a későbbiekben nyújtani, amely megteremti a kieső vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj összegének forrását. 

Dávid Ibolyának az egykulcsos adóról szóló felvetésére Gyurcsány Ferenc azt mondta, az egykulcsos adónak rendkívül sok előnye van. Hozzátette azonban, hogy Magyarországon, ahol a minimálbér adómentes, az egykulcsos adó bevezetésével az átlag alatt kereső sokaság havonta 5-6 ezer forintot veszítene. 

Mint kiemelte, az egykulcsos adó a magas jövedelműeknek segítene. Elmondta, hogy a kormány a Pénzügyminisztériumban működtet egy adóirodát és ide az ellenzéki pártok elvihetik adójavaslataikat. 

Gyurcsány Ferenc angol nyelven felolvasta a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet Magyarországra vonatkozó mondatait, mert mint megjegyezte, még a parlamentben is félig elmondott idézetek vannak a jelentésből. 

A miniszterelnök kiemelte: "az adócsökkentéshez a költségvetési kiadáscsökkentés kell", közben az ellenzék azt a politikai játszmát játssza, hogy "amikor kiadásokról beszélünk, ott amellett érvelnek, hogy növeljük a kiadásokat (...), amikor adózáshoz érünk, akkor meg azt mondják, hogy radikális adócsökkentés lesz". Ez becsapása az embereknek, nincsen ilyen gazdaságpolitika – tette hozzá. 

"Ma Magyarországon 300 forintról beszéltünk le embereket, nem jelentősen átrendeztük a közterheket", nem az történt, hogy a végrehajtottuk a jóléti kiadások mély reformját – intézte szavait az ellenzéki képviselőkhöz. Véleménye szerint a március 9-ei népszavazással, annak következményeivel jelentősen csökkent annak a lehetősége, hogy érdemi adócsökkenést lehessen végrehajtani Magyarországon. 

A kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy a népszavazással politikailag és szimbolikus értelemben is lezárult a jelenlegi kormány első két éve. Mint mondta, a kormány a reformok sok fontos elemét nem tudta végrehajtani egy, az ellenzék által vezetett erőteljes politikai ellenállás miatt. Ettől még a polgárosodás politikáját folytatni kell, nincs másfelé út – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close