hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adójogi és számviteli változások az energiaiparban

  • adozona.hu

Az energiaipari szektor szereplőinek számolniuk kell a több ponton módosult számviteli törvény új rendelkezéseivel, valamint a transzferárak és a helyi iparűzési adó megváltozott szabályozásával. Eközben eleget kell tenniük az áfatörvény legújabb módosításából következő kötelezettségeiknek is. A Delloitte szakértői az energiaipar aktuális adójogi és számviteli változásaira hívják fel a figyelmet.

A számviteli törvényt módosító rendelkezések egy része jogharmonizációs célú, más részük az egyszerűsítést szolgálja, illetve a jogalkalmazás során felmerült gyakorlati kérdéseket rendezi – emelte ki a változásokkal kapcsolatban Gion Gábor, a Deloitte könyvvizsgálói üzletágának vezető partnere. A szakértő elmondta, hogy a rendelkezés szerint a számviteli törvény módosításait alapvetően a 2008-ban induló üzleti évektől kell alkalmazni, de – néhány kivétellel - a 2007-es üzleti évről készített beszámolóra is lehet alkalmazni azokat.
A jogharmonizáció érdekében az új számviteli törvény az IAS 24-nek megfelelően külön meghatározza a „kapcsolt fél” fogalmát is, amit az tett szükségessé, hogy a számviteli törvény korábbi változatában a szűkebb körű „kapcsolt vállalkozás” fogalma szerepelt. Az időbeli elhatárolásokkal kapcsolatos módosítások a gyakorlat során felmerült problémákat rendezik, és egyértelművé teszik a passzív, illetve aktív elhatárolás alkalmazásának feltételeit. 

Társasági adó, transzferárak, egyéb adók

Az energiaszektorban számos transzferárral kapcsolatos kérdést felvetett a nemrégiben lezajlott tevékenység-szétválasztás – mondta el Veszprémi István igazgató. Ezeket a kérdéseket az érintett felek ugyan jellemzően feltételes adómegállapítás keretében tisztázták, a változások azonban a csoporttagok számának növekedéséhez vezettek. 

A legtöbb esetben a csoporttagok között számos kapcsolt tranzakció bonyolódik, amelyek köre a legújabb változások nyomán tovább bővülhetett. A transzferár-képzés egyik legelterjedtebb problémakörét a csoporton belüli szolgáltatások jelentik. A szolgáltatások tartalma nem annyira kézzelfogható, mint a termékértékesítések, a jogcímek változatosak, a hozzáadott értéket pedig gyakran lehetetlen piaci alapon meghatározni. Ennek eredményeként néhány alapproblémával – például van-e egyáltalán árazásra váró szolgáltatás – gyakrabban szembe kell nézni ezen a területen. Amennyiben valóban árazásra váró szolgáltatással találkozunk, további kérdéseket is tisztáznunk kell, többek között például azt, hogy mekkora költség kapcsolódik hozzá, a közvetett és általános költségeket hogyan lehet allokálni, érdemes-e óradíj alapon elszámolni, illetve mekkora hasznot kell érvényesíteni – ha kell egyáltalán.

A helyi iparűzési adóval összefüggő változások

Az energiapiaci liberalizáció miatti törvényi kötelezettségen alapuló tevékenység-szétválasztások következtében szükségessé vált a helyi iparűzési adótörvény „telephely” fogalmának módosítása annak érdekében, hogy az eddig a bevételből részesülő önkormányzatok ne essenek el jelentős bevételektől. Veszprémi István szerint a 2008. január 1-jétől hatályos szabályok alapján lényegében azokon a településeken kell iparűzési adót fizetni, ahol az energia értékesítése vagy elosztása végső fogyasztó vagy felhasználó részére történik. Ez a kötelezettség vonatkozik mind a közüzemi szolgáltatókra, az energiakereskedő cégekre, valamint az elosztó társaságokra is. 

Az áfatörvény módosításai

Az egyik legfontosabb változás, hogy szűkült az építőiparra vonatkozó, 2008. január 1-től bevezetett, fordított adózási rendszer hatóköre. A fordított adózás hatálya alá idén május 1-től már csak az építésiengedély-köteles munkák tartoznak majd, illetve azok az átadások, amelyek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő létesítményekre vonatkoznak. Veszprémi István szerint ezzel a módosítással sok kétely eloszlik, különösen a karbantartást, üzemeltetést, takarítást, rovarirtást végző vállalkozások körében, ők ugyanis visszatérnek a már megszokott egyenes adózás alá. Továbbra sem egyértelmű azonban a szabályozás abban a tekintetben, hogy ingatlannak minősülnek-e a vezetékek és hálózatok, ezek szerelése pedig szintén olyan hatósági engedélyekhez kötött-e, amelyek a tevékenységet fordított adózásúvá teszik.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az átmeneti szabályok megfelelő alkalmazásánál minden szabályváltozás különös körültekintést kíván. Ellenőrizni kell egyfelől az év fordulójával bekövetkezett változások helyes alkalmazását, vagyis hogy rendben megtörtént-e például a számlázó program átállítása, megfelel-e az előírásoknak minden befogadott és megváltozott adattartamú számla, az azokban szereplő áfa biztosan levonható-e, illetve a cégek helyesen követték-e le a rendszeresen ismétlődő ügyletek megváltozott adókötelezettségét. Másfelől ismét különös körültekintést követelnek a május 1-je körüli áthúzódó ügyletek, vagyis az utolsó, fordított adózású számlák nyilvántartása.

Azért, hogy a bizonylatok formailag is mindenben megfeleljenek a törvényi előírásoknak, külön kell foglalkozni a gyűjtőszámla, illetve a számlával egy tekintet alá eső okirat megjelenésével, továbbá a május 1-től igénybe vehető további adminisztrációs egyszerűsítésekkel, a devizás számlákkal, az adóalapot csökkentő árengedmények feltüntetésével, valamint a folyamatosan teljesített ügyletek sajátos bizonylatolási követelményeivel.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz vásárlása, lizing

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Családi gazdaság kiadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapott támogatás egyéni vállalkozónál

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs