hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az áfatörvény várható változásai május 1-jétől

  • adozona.hu

A Pénzügyminisztérium adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, mely egyes adótörvények rendelkezéseit hivatott kiigazítani. A módosító rendelkezések, egyes kivételekkel, 2008. május 1-jén lépnének hatályba.

A törvényjavaslat egyszerűsíteni, pontosítani kívánja az áfatörvény és más adótörvények egyes nehezebben értelmezhető és alkalmazható rendelkezéseit. A KPMG hírlevele öszefoglalta a főbb várható változásokat. 

A korábbi tervek szerint 2009-től az önkormányzatok számára csak értékalapon kivethető ingatlanadó tervét úgy módosítják, hogy a jelenlegi korrigált értékalapú és területalapú adózást is választhatják az önkormányzatok.

A javaslat a közbeszerzéshez kapcsolódó nullás igazolás tekintetében rendelkezik arról, hogy az 15 napon belül több kifizetőnél is felhasználható. Továbbá a felkészülési idő meghosszabbítása céljából áthelyezi a nullás igazolásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazási idejét 2008. szeptember 1-jére.

A gyakorlati alkalmazás nehézségeit figyelembe véve a javaslat szűkíti a fordított adózás alá eső ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatások körét. A javaslat szerint a fordított adózás kizárólag az ingatlan létrehozatalára, bővítésére és átalakítására irányuló építési-szerelési szolgáltatásokra vonatkozik, ezekre is csak akkor, ha a tevékenység építési hatósági engedély-köteles, és erről a szolgáltatás igénybe vevője előzetesen írásban nyilatkozik a szolgáltatás nyújtójának.

A javaslat lehetővé teszi az ingatlan bérbeadásához kapcsolódó adókötelezettség választása esetén, hogy a választás a lakóingatlan bérbeadására az adózó döntése szerint ne vonatkozzon. A javaslat bővíti továbbá a levonási tilalom alóli mentességek körét. Ezek a rendelkezések a kihirdetést követő napon lépnének hatályba úgy, hogy a levonási tilalom alóli kivételeket olyan esetekre is lehet alkalmazni, amelyekben a levonási jog 2008. január 1-jén vagy azt követően keletkezik.

A javaslat számos pontosítást tartalmaz még az adómentes Közösségen belüli értékesítéshez kapcsolódó adómentes termékimport feltételeire és alkalmazhatóságára vonatkozóan, valamint részletesen szabályozza a közvetett vámjogi képviselő kötelezettségeit és felelősségét a termék importja során.

Egyszerűsödnének a számla adattartalmára vonatkozó előírások is: eszerint a termék jelölésére vonatkozó vtsz., illetve szolgáltatás jelölésére vonatkozó szjszám feltüntetése nem kötelező.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink