hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iparűzési adó: megszűntek a kedvezmények

  • adozona.hu

A helyi iparűzési adó alóli mentességek, kedvezmények a közösségi jogharmonizáció követelményei miatt 2007. december 31-jével megszűntek. Így 2008. január 1-jétől azok a vállalkozások is kötelesek az iparűzési adót megfizetni, amelyek korábban kedvezményt vagy mentességet kaptak a helyi önkormányzatoktól – figyelmeztet a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevele.

Január 1. után már csak az a vállalkozás kaphat – az önkormányzati rendeletben megállapított feltételek szerint – adómentességet vagy adókedvezményt, amelynek adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot. A változás jelentős többletterhet eredményezhet a befektetők számára; a kedvezmények megszűnése következtében egyes társaságoknál akár több milliárd forinttal is növekedhetnek az adóterhek.

A versenyképesség fenntartása érdekében ezért érdemes felmérni a helyi iparűzési adóval kapcsolatos optimalizációs lehetőségeket és adókockázatokat, hogy a kedvezmények, mentességek megszűnésének pénzügyi következményei kizárólag a jogszabályok által meghatározott keretekben maradjanak, ne eredményezzenek túlzott adókötelezettséget.

Az adótanácsadó cég megjegyzi, hogy a 2008-as jogszabályi környezetben is lehetőség van az iparűzési adóból eredő ráfordítások (esetenként akár jelentős) mérséklésére, ám ezek a javaslatok nem tekinthetők általánosnak, mivel alapvetően a cég konkrét tevékenysége, a székhely, a telephelyek fekvése, valamint a vállalkozás által követett üzleti stratégia határozza meg a mozgásteret.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close