hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóváltozások május elsejétől

  • adozona.hu

Az Országgyűlés március 10-én elfogadta a Pénzügyminisztérium által benyújtott adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A módosító rendelkezések, egyes kivételekkel, 2008. május 1-jén lépnek hatályba.

A most elfogadott, az egyes adótörvények módosításáról szóló törvény egyszerűsíti, illetve pontosítja az általános forgalmi adóról, az adózás rendjéről, valamint a helyi adókról szóló törvény egyes nehezebben értelmezhető és alkalmazható rendelkezéseit. A KPMG hírlevele a lényeges változásokra hívja fel a figyelmet.

A korábbi tervek szerint 2009-től az önkormányzatok számára csak értékalapon kivethető ingatlanadó tervét úgy módosították, hogy a jelenlegi számított értékalapú és területalapú adózást is választhatják az önkormányzatok.

 A törvény a közbeszerzéshez kapcsolódó nullás igazolást illetően rendelkezik arról, hogy az a 15 napon belül több kifizetőnél is felhasználható. Továbbá a felkészülési idő meghosszabbítása céljából áthelyezi a nullás igazolásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazási idejét 2009. január 1-jére.

A törvény szűkíti a fordított adózás alá eső ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatások körét. A fordított adózás kizárólag az ingatlan létrehozatalára, bővítésére és átalakítására irányuló építési-szerelési szolgáltatásokra vonatkozik majd, de ezekre is csak akkor, ha a tevékenység építési hatóságiengedély-köteles, és erről a szolgáltatás igénybe vevője előzetesen írásban nyilatkozik a szolgáltatás nyújtójának.

A törvény lehetővé teszi az ingatlan bérbeadásához kapcsolódó adókötelezettség választása esetén, hogy a választás a lakóingatlan bérbeadására az adózó döntése szerint ne vonatkozzon. A törvény továbbá bővíti a levonási tilalom alóli mentességek körét.

Ezen rendelkezések a kihirdetést követő napon lépnek hatályba, előreláthatólag a március 17-i héten, úgy, hogy a levonási tilalom alóli kivételeket olyan esetekre is lehet alkalmazni, amelyekben a levonási jog 2008. január 1. napján vagy azt követően keletkezik.

A törvény számos pontosítást tartalmaz még az adómentes Közösségen belüli értékesítéshez kapcsolódó adómentes termékimport feltételeire és alkalmazhatóságára vonatkozóan, valamint részletesen szabályozza a közvetett vámjogi képviselő kötelezettségeit és felelősségét a termék importja során.

Egyszerűsödnek a számla adattartalmára vonatkozó előírások, miszerint a termék jelölésére vonatkozó  vámtarifa számok (vtsz), illetve szolgáltatás jelölésére vonatkozó szolgáltatásjegyzék (szj) szám feltüntetése nem kötelező.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mulasztási bírság jogkövetkezménye

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ösztöndíj/versenykiírás és díjazás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink