hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kóka: hiba volt előre lemondani az értékalapú ingatlanadóról

  • MTI

Az Országgyűlés hétfőn rossz döntést hozott, amikor lényegében leszavazta az értékalapú ingatlanadót. Az SZDSZ szerint az egységes ingatlanadó fontos része volt a koalíciós megállapodás kiegészítésének – közölte Kóka János.

Az SZDSZ elnök-frakcióvezetője szerint bár eredetileg csak a liberálisok küzdöttek az értékalapú ingatlanadóért, úgy tűnt, a szocialisták is elfogadták a javaslatot. 

Az Országgyűlés hétfőn módosított egyes adótörvényeket. A változtatások része, hogy az önkormányzatok adóztatási mozgásterének bővítése érdekében 2009-től továbbra is lehetővé tették az önkormányzatok számára, hogy a helyi építmény- és telekadót az alapterület, valamint a korrigált forgalmi érték alapján is kivethessék, azzal, hogy a számított értékalapú adóztatásra is lehetőség lesz. 

Közleményében Kóka János a magyar adórendszer egyik legnagyobb hibájának nevezte, hogy túladóztatja a jövedelmeket, miközben még a nagyobb vagyonokat sem terheli megfelelő adóval. Az értéklapú ingatlanadó kiválthatna más, jelenleg is meglévő, ingatlanokkal összefüggő adónemeket, jelentősen egyszerűsítené és igazságosabbá tenné az ingatlanok adóztatását - tette hozzá. 

Hangsúlyozta: az SZDSZ frakció következetesen képviselte az ingatlanadó ügyét, egyhangúlag voksolt a hétfői szavazás során is, ennek ellenére a liberálisok álláspontja az Országgyűlésben jelentős kisebbségben maradt. Kóka János arról is írt, hogy az egyik módosítónál tévedésből rosszul szavazott, de ez sem a végeredményt, sem a liberális álláspontot nem befolyásolta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Céges autó magánhasználatra

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Többes jogviszony, bejelentés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink