46 találat a(z) KPMG cimkére

GBS – a szolgáltatóközpontok új útja Cikk

A magyar szolgáltatóipari szektorban húsz év alatt jelentős változás ment végbe. A kezdeti SSC-k (Shared Services Center) ma már nemcsak magas hozzáadott értéket (SSC 2.0), hanem adatelemzést, döntéselőkészítő munkát is végeznek a technológia közreműködésével, így joggal nevezhetjük ezeket GBS (Global Business Solution) központoknak. A szektor a legdinamikusabban fejlődő magyar ágazatok közé tartozik több mint 200 multinacionális céggel és több mint 100 ezer munkavállalóval. A GBS-ek (leánykori nevén SSC-k) ezt a szerepet nem pusztán a gazdasági súlyukkal, sokkal inkább az innovációval, a versenyképeséggel és a magas hozzáadott értékkel érdemlik ki a KPMG szakértői szerint. A globális és a régiós verseny azonban kiélezett, így meg kell találni azt a szerepet, amiben régiós szinten is kiemelkedőek lehetünk.

ESG: kik a felelősek a cégeknél a fenntarthatósági jelentések készítéséért, mire fókuszálnak a beszámolóban? Cikk

A KPMG felmérése szerint még az évek óta fenntarthatósági úton járó cégeknek is fejtörést okoz, hogy miként emeljék a döntéshozói szintre a fenntarthatóságijelentés-készítéshez kapcsolódó feladatokat, megfelelően integrálva azt a szervezet működésébe. A kutatás arra enged következtetni, hogy az eddig inkább kvalitatív beszámolók egyre inkább válnak kvantitatívvá, ennek következtében elkerülhetetlenül a pénzügyi és kontrolling területek illetékeseire hárulnak az ezzel kapcsolatos feladatok.

Az Európai Tanács elfogadta a CSDDD egy erősen egyszerűsített verzióját Cikk

Több hónapnyi halogatás és zárt ajtók mögött folyó egyeztetések után 2024. március 15-én az Európai Tanács elfogadta a Vállalatok Fenntarthatósági Átvilágításáról szóló Irányelvet (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), amely röviden, mint CSDDD, vagy CS3D kering a köztudatban több mint két éve – írja sajtóközleményében a KPMG.

Női felsővezetők viszonyulása a polikrízishez Cikk

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti egyenlőséget és saját karrierjüket illetően is. A jelenlegi polikrízishez a többség alkalmazkodott, és igyekszik felfedezni az abban rejlő lehetőségeket – állapítja meg a KPMG Global Female Leaders Outlook kutatAlkalmazkodókészség, előrelátás, rugalmasság – ezekkel a tulajdonságokkal felvértezve alakítják saját és cégük jövőjét

Kötelező visszaváltási rendszer (DRS) – hatással lesz az EPR-re is Cikk

2024. január 1-jétől bevezetésre kerül Magyarországon a kötelezően visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere (DRS). Hasonló rendszer már az Európai Unió több országában működik, ehhez csatlakozik most Magyarország is, hogy biztosítsa a meghatározott italcsomagolások visszagyűjtését újrahasznosítás vagy újrahasználat céljából. A DRS részletes szabályait tartalmazó kormányrendelet 2023. október 4-én jelent meg. A KPMG Adóriadó című írásában összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Késhet az elektronikus számlázási és adatszolgáltatási csomag EU-s elfogadása Cikk

Minden valószínűség szerint 2024-re tolódik az elektronikus számlázást és digitális számla-adatszolgáltatást is érintő uniós javaslatcsomag véglegesítése és elfogadása – olvasható a KPMG hírlevelében.

Elkezdődött a CBAM, egyelőre csak adatot kell szolgáltatni, de sokaknak Cikk

2023. október 1-jével indult az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) átmeneti időszaka, amely 2025. december 31-éig tart, olvasható a KPMG „Adóriadó” hírlevelében.

Beruházásösztönzés: kedvező változások, újabb támogatási lehetőség az EKD-rendelet módosulásával Cikk

A beruházásösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014. kormányrendelet (EKD-rendelet) 2023. augusztus 4-étől hatályos módosításával több kedvező változás, illetve újabb támogatási lehetőség lépett életbe – írja összefoglalójában a KPMG Hungary.

Nőtt az illegális cigarettapiac 2022-ben Cikk

Tovább nőtt az Európai Unióban az illegális cigarettapiac tavaly, a hamisított termékek fogyasztási listáját Franciaország vezeti, de Magyarországon is emelkedett az illegális cigarettaforgalom – derül ki a KPMG éves tanulmányából.

C. Ronaldo leigazolása így térülhet meg a Juventusnak Cikk

Jelentősen növekednie kell a Juventus árbevételének ahhoz, hogy megtérüljön a Cristiano Ronaldo befektetés – derül ki a KPMG vonatkozó elemzéséből.

Pesszimistábbak a nemzetközi cégek vezetői az elemzőknél Cikk

A nagy nemzetközi vállalatok vezérigazgatói arra számítanak, hogy idén saját cégük árbevétele 2 százalékkal fog nőni, ami jóval alacsonyabb az elemzők által az egész világgazdaságra előre jelzett 4-4,5 százalékos növekedésnél – ismertette Robert Stöllinger, a KPMG Magyarország vezérigazgatója a könyvvizsgáló felmérésének eredményét Budapesten, szerdán.

Nem kell félniük a vállalatoknak a robotoktól! Cikk

Bár a gazdasági élet egyre több területén alkalmaznak már robotokat, hogy megkönnyítsék a munkafolyamatokat, számos tevékenységet teljes mértékben soha nem válthatnak ki a mesterséges intelligencia teremtményei. Ilyen a vállalati belső ellenőrzés, amelynél mindig is szükség lesz emberekre. Például azért, hogy megalkossák azokat a szabályokat, amelyek alapján a robotok ellenőrzik a munkafolyamatokat, és észrevesznek minden kihágást, szabálysértést, anomáliát.

Erősít a BDO Cikk

Demetrovics Gergely (44) személyében új kiemelt szakértő csatlakozott a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágához. A korábban a PwC-nél, majd a KPMG adópartnereként is tevékenykedő szakember feladata a BDO Magyarország általános adótanácsadási tevékenységének további erősítése.

Zöldítési támogatás gazdáknak: sikerek és buktatók Cikk

Sikerrel vették a magyar gazdák az EU-s agrártámogatások egyik új formája, a greening (avagy zöldítés) bevezetését. 2015-ben 5 millió hektár után hektáronként nagyjából 80 euró zöldítési támogatást hívtak le az igénylők, de a rendszerben vannak még kihívások, különösen a 15 hektárnál nagyobb területtel rendelkezők esetében. A zöldítéssel kapcsolatos adminisztratív terhek idén csökkenhetnek.

Nőhetnek az adóterhek Cikk

Világszerte nőhetnek az adóterhek a következő években. A kormányok adósságrendezési tervei, a társadalombiztosítási rendszerek növekvő finanszírozási igénye, és a nemzetközi adójog terén zajló harmonizációs törekvések mind ebbe az irányba hatnak – derül ki a KPMG idei, 145 országra kiterjedő, adózási trendeket vizsgáló, Global Tax Rate Survey nevű felméréséből.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalati elismeréshez kapcsolódó jutalom kifizetése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink