hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elfogadták az adótörvények módosítását

  • MTI

A január elsejétől hatályos, újrakodifikált áfaszabályok gyakorlatban jelentkezett problémáinak orvoslását, az áfarendszer zökkenőmentes működésének biztosítását szolgálja az egyes adótörvények módosítása, amelyet hétfőn szavazott meg a parlament.

Az elfogadott módosítások egyebek között szűkítik és egyértelművé teszik, mely ingatlanhoz kapcsolódó ügyletek esetén kell a fordított adózást alkalmazni, és némileg enyhítettek az áfalevonási tilalmakon is. 

Változnak a vámjogi adószabályok is: a belföldön történő vámkezelések növelése érdekében kellő garanciák mellett egyszerűsödik a másik tagállamba irányuló adómentes termékimport lebonyolítása, továbbá lehetővé válik, hogy a külföldi adóalanyok a magyar adóhatósághoz történő bejelentkezés nélkül bonyolíthassák ilyen ügyleteiket, amennyiben közvetett vámjogi képviselővel járnak el. 

További változás, hogy amíg eddig a törvény az építési szerződés alapján átadott ingatlant termékértékesítésként és nem szolgáltatásként kezelte és erre vonatkozóan fordított adózást írt elő, a módosítás az építési szerződés helyett építési-szerelési munkát nevesít, és a fordított adózási kötelezettséget leszűkíti azokra az építési-szerelési és egyéb szerelési szolgáltatásokra, amelyeket az épület, az építmény létrehozása, vagy a meglévő megváltoztatása során nyújtanak. Utóbbi esetben az ingatlan nyilvántartásbeli bejegyzésének megváltoztatása is feltétele a fordított adózásnak. 

Az önkormányzatok által megfogalmazott igénynek megfelelően ezentúl lehetőség lesz az ingatlan bérbeadásra vonatkozó adófizetési kötelezettség megválasztására, oly módon, hogy az csak a lakóingatlannak nem minősülő ingatlanra terjedjen ki. Így lehetővé válik, hogy bármely adóalany – így az önkormányzatok is – élhessen az adóztatás adta előnyökkel, ugyanakkor ne kelljen adóztatni, ezáltal megemelni a szociális bérlakások bérleti díját az áfa összegével. 

Változnak az áfalevonási tilalmak: a törvény szerint minden olyan esetben, amikor a továbbértékesítési céllal beszerzett lakóingatlant adókötelesen értékesítik, a lakóingatlan beszerzésére jutó áfa levonhatóvá válik. Amennyiben az adóalany a lakóingatlant, illetve a személygépkocsit adókötelesen bérbe adja, a lakóingatlan építéséhez, felújításához beszerzett termékekre, igénybevett szolgáltatásokra, illetve a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához beszerzett termékre, igénybevett szolgáltatásra jutó áfa is levonható. 

Tovább csökken a számla kötelező adattartalma, ezáltal a jövőben a termék- és a szolgáltatás azonosítására vonatkozó statisztikai azonosítószámok feltüntetése opcionálissá válik. Szintén a bizonylatoláshoz tartozó rendelkezés, hogy az összes szerencsejátékra vonatkozóan lehetővé válik a nyugtaadás alóli mentesítés. 

A módosítás a 2007. november 16. és 2008. február 15. közötti bejelentési, változás bejelentési kötelezettség teljesítése tekintetében amnesztia jellegű szabályokat tartalmaz. Eszerint ha az adózó az ebben az időszakban előírt bejelentési kötelezettségének a módosítás kihirdetését követő 30 napon belül eleget tesz, illetve választási jogát gyakorolja, akkor úgy kezelik, mintha azt a törvényben előírt határidőre teljesítette volna. 

Egy módosító javaslat az önkormányzatok adóztatási mozgásterének bővítése érdekében 2009-től továbbra is lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy a helyi építmény- és telekadót az alapterület, valamint a korrigált forgalmi érték alapján is kivethessék, azzal, hogy a számított értékalapú adóztatásra is lehetőség lesz. 

Az önkormányzatok kezdeményezésére változnak a bölcsődei, óvodai, diákotthoni, kollégiumi és szociális étkeztetéssel összefüggő áfaszabályok is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink