hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldön dolgozó magyar adózása, szja-kötelezettség külföldről utalt összeg után

  • dr. Marosi Andrea

Kutatóként dolgozom az Egyesült Államokban; hogyan és hol kell adóznom majd? Külföldről magyarországi bankszámlára utalt pénz után van-e szja-fizetési kötelezettség? Befolyásolja-e a külföldön megszerzett adómentes jövedelem a magyarországi szja-bevallást? Hogyan adózik a kiegészítő tevékenységet végző vállalkozó?

Friss diplomásként néhány napja felvételt nyertem egy kutatólaboratóriumba az USA egyik egyetemén, két éves időtartamra. 2006-ban adtam be először adóbevallást. Ebben az évben egy kft ügyvezetője és nappali tagozatos hallgató voltam egyszerre. A vállalkozást néhány hónappal ezelőtt adtam el. Hogyan és hol kell adóznom 2007-ről, ha bevételem ebben az évben kizárólag a külföldi állásból származik majd? Be kell-e lépnem itthon nyugdíjpénztárba?
 
A két ország részéről megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény a tanárok és kutatók jövedelmére irányadó 17. cikke alapján, ha a magánszemély az USA-ban kizárólag kutatás céljából tartózkodik, akkor az e tevékenységből származó jövedelme az USA-ban a tartózkodás első két évében nem adóztatható, feltéve, hogy a kutatás közérdekből történt.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján az adózó külföldi jövedelme Magyarországon adómentesnek tekintendő, ezért azt Magyarországon sem adóterhet nem viselő járandóságként, sem egyéb jogcímen nem kell bevallani, ezután nem kell adót fizetni és a jövedelem számításakor nem kell figyelembe venni. Amennyiben a társaság ügyvezetőjeként e tevékenységét biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony keretében folytatta, úgy tagságra kötelezett pályakezdőként magánnyugdíj-pénztári tagságot is létesítenie kellett. A vállalkozás megszüntetésének időpontjától megszűnt a biztosítási kötelezettsége is. Az Egyesült Államokban létesített jogviszonyára nem terjed ki a magyar társadalombiztosítási jog hatálya.

Ha külföldről hazautalok magamnak magyarországi bankszámlára pénzt, mit kell utána fizetnem? 

A lakossági folyószámlák közötti átutalás nem keletkeztet szja-fizetési kötelezettséget.

Külföldön, nemzetközi szervezetnél dolgozom, a jövedelmem nemzetközi egyezmények alapján adómentes. Magyarországon is van jövedelmem, például osztalék, és most lehet, hogy egy ingatlant is bérbe adok majd. Befolyásolja-e a külföldön megszerzett adómentes jövedelmem – melyre rubrika sincsen az szja-bevallásban – a magyarországi jövedelem utáni adómat? 

Abban az esetben, ha a magánszemély olyan nemzetközi szervezetnél dolgozik, amelyet tevékenysége miatt adómentesség illeti meg, akkor a szerzett jövedelmét Magyarországon még akkor sem kell bevallania, ha az adóévben van belföldről származó és itt adóköteles jövedelme is. Így a belföldön adóztatható jövedelem utáni adókötelezettséget az említett jövedelem nem befolyásolja.

Kiegészítő tevékenységet gyakorló vállalkozó vagyok. Pénztárkönyvet vezetek. Amennyiben a bevételem kevesebb, mint a kiadásom, akkor saját befizetéssel kell-e egyensúlyba hozni a kasszát? Amennyiben igen akkor a következő évben - ha nyereséges leszek - adózási kötelezettség nélkül visszavehetem-e a kiegyenlítő összeget? 

A személyi jövedelemadóról törvényben arra vonatkozóan nincs rendelkezés, hogy amennyiben a vállalkozói tevékenységből származó bevétel kevesebb, mint a felmerülő kiadás, akkor a vállalkozónak saját pénzből kell a különbözetet pótolnia, de ez nyilvánvaló, mivel az egyéni vállalkozói vagyon a magánszemély vagyonától nem különül el. Mivel életszerű, hogy ilyen esetben a vállalkozó csak a magánvagyonából tudja fedezni a kiadásokat, így ilyen esetben a befizetést adóalapot nem érintő bevételként, illetve kiadásként kell a pénztárkönyvben feltüntetni. A vállalkozónak nem keletkezik adókötelezettsége, ha a következő évben a vállalkozásból „kiveszi” a nem bevételként elkönyvelt összeget (tőkebetétet).


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink