hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kapcsolt vállalkozások egy adóbevallással is megúszhatják

  • adozona.hu

Az év elejétől érvényben lévő áfatörvény egyik, szakemberek által is igen pozitívan értékelt módosítása a csoportos adóalanyiság kiterjesztése minden belföldi illetőségű kapcsolt vállalkozásra. A PricewaterhouseCoopers hírlevelében e lehetőség előnyeire hívja fel a figyelmet.

Az eddigi törvényi szabályozás szerint a csoportos áfa adóalanyiságot csupán pénzügyi szervezetek választhattak, 2008. január 1-jétől ez a lehetőség minden belföldi letelepedésű kapcsolt vállalkozás számára adott. A csoportos adóalanyiság lényege, hogy a csoport tagjai egy adóalanynak minősülnek, így az egymás közti ügyleteik nem minősülnek áfa szempontból gazdasági tevékenységnek. 

A csoportos adóalanyiság választása tehát azon kapcsolt vállalkozásoknak előnyös, amelyek nagyobb volumenű tranzakciókat folytatnak egymás között, vagy az egyes tagok fizetendő, míg mások visszaigénylő pozícióban vannak. A csoportot terhelő áfa- és egyes egyéb kötelezettségek teljesítésért azonban a csoport tagjainak – és a kívül maradó tagnak egyaránt – egyetemleges felelőssége áll fenn.

Az áfacsoport a tagok közös írásbeli kérelmére adóhatósági engedéllyel jön létre, azonban ezt követően a csoport nevében a csoporttagok közül választott és az adóhatóság által engedélyezett tag mint csoportképviselő tehet jognyilatkozatot, így adhat be bevallást az adóhatóságnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close