hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek kell ismételten bejelentkeznie áfa alá?

  • dr. Marosi Andrea

Tekintettel arra, hogy a kérdésre nem ad választ a jogszabály, az APEH által megjelentetett nyomtatvány kitöltési értelmezésre célszerű hagyatkozni. Mit kell pontosan tenni?

A társaságok a 08TAFA elnevezésű áfanyilatkozaton számolhatnak be az  általános forgalmi adóval kapcsolatos, a 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra bejelentett kötelezettségeikről. Ilyen az áfa-fizetési kötelezettség, az adózási mód választása, illetve közösségi adószám igénylése, megszüntetése. Ez a nyilatkozat a 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozik.

A nyomtatvány kitöltési leírásban olvasható következő mondat lehet irányadó: "amennyiben a korábban bejelentett áfa-nyilatkozatában bármilyen változás következik be, az áfa-nyilatkozatot teljes körűen szíveskedjen kitölteni, azaz újra töltsön ki valamennyi rovatot, azokat is, amelyekben a korábban megtett nyilatkozatában foglaltakhoz képest nincs változás."
 
Eszerint, ha változtatunk az áfa alá történő bejelentkezésünkön, akkor teljeskörűen, ha nem változtatunk, akkor is bizonyos rovatokat ki kell töltenünk. Tehát ezt a nyomtatványt, ha törvényben fogalmazott áfa kötelezettségünktől el akarunk térni, mindenképpen be kell adnunk. Ettől a választásunktól,  a választás évét követő ötödik naptári év végéig nem térhetünk el.  A választása az e rendelkezés alá tartozó valamennyi ingatlan értékesítésére kiterjed.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close