hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek kell ismételten bejelentkeznie áfa alá?

  • dr. Marosi Andrea

Tekintettel arra, hogy a kérdésre nem ad választ a jogszabály, az APEH által megjelentetett nyomtatvány kitöltési értelmezésre célszerű hagyatkozni. Mit kell pontosan tenni?

A társaságok a 08TAFA elnevezésű áfanyilatkozaton számolhatnak be az  általános forgalmi adóval kapcsolatos, a 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra bejelentett kötelezettségeikről. Ilyen az áfa-fizetési kötelezettség, az adózási mód választása, illetve közösségi adószám igénylése, megszüntetése. Ez a nyilatkozat a 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozik.

A nyomtatvány kitöltési leírásban olvasható következő mondat lehet irányadó: "amennyiben a korábban bejelentett áfa-nyilatkozatában bármilyen változás következik be, az áfa-nyilatkozatot teljes körűen szíveskedjen kitölteni, azaz újra töltsön ki valamennyi rovatot, azokat is, amelyekben a korábban megtett nyilatkozatában foglaltakhoz képest nincs változás."
 
Eszerint, ha változtatunk az áfa alá történő bejelentkezésünkön, akkor teljeskörűen, ha nem változtatunk, akkor is bizonyos rovatokat ki kell töltenünk. Tehát ezt a nyomtatványt, ha törvényben fogalmazott áfa kötelezettségünktől el akarunk térni, mindenképpen be kell adnunk. Ettől a választásunktól,  a választás évét követő ötödik naptári év végéig nem térhetünk el.  A választása az e rendelkezés alá tartozó valamennyi ingatlan értékesítésére kiterjed.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink