hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek kell ismételten bejelentkeznie áfa alá?

  • dr. Marosi Andrea

Tekintettel arra, hogy a kérdésre nem ad választ a jogszabály, az APEH által megjelentetett nyomtatvány kitöltési értelmezésre célszerű hagyatkozni. Mit kell pontosan tenni?

A társaságok a 08TAFA elnevezésű áfanyilatkozaton számolhatnak be az  általános forgalmi adóval kapcsolatos, a 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra bejelentett kötelezettségeikről. Ilyen az áfa-fizetési kötelezettség, az adózási mód választása, illetve közösségi adószám igénylése, megszüntetése. Ez a nyilatkozat a 2008. január 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozik.

A nyomtatvány kitöltési leírásban olvasható következő mondat lehet irányadó: "amennyiben a korábban bejelentett áfa-nyilatkozatában bármilyen változás következik be, az áfa-nyilatkozatot teljes körűen szíveskedjen kitölteni, azaz újra töltsön ki valamennyi rovatot, azokat is, amelyekben a korábban megtett nyilatkozatában foglaltakhoz képest nincs változás."
 
Eszerint, ha változtatunk az áfa alá történő bejelentkezésünkön, akkor teljeskörűen, ha nem változtatunk, akkor is bizonyos rovatokat ki kell töltenünk. Tehát ezt a nyomtatványt, ha törvényben fogalmazott áfa kötelezettségünktől el akarunk térni, mindenképpen be kell adnunk. Ettől a választásunktól,  a választás évét követő ötödik naptári év végéig nem térhetünk el.  A választása az e rendelkezés alá tartozó valamennyi ingatlan értékesítésére kiterjed.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag munkaviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs