hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eltűnt a britek felének adózással kapcsolatos adata

  • MTI

Nyoma veszett Nagy-Britanniában két számítógépes adathordozó lemeznek, amelyeken a brit felnőtt lakosság felének minden adó- és bankszámla-adata rajta van; az eset miatt lemondott a királyi adó- és vámhivatal (HMRC) elnöke.



Az eset példátlan kihatású: a két lemezen, amelyet a HMRC munkatársai minden adatbiztonsági előírást felrúgva egyszerű gyorspostai küldeményként akartak továbbítani a számvevőszéknek felülvizsgálatra, mind a 25 millió olyan brit állampolgár bizalmas adatai rajta vannak, akik gyermekgondozási támogatásban részesülnek. A rendkívüli horderejű incidens több mint 7 millió brit családot érint.

A két lemezt az adóhivatal "alacsonyabb beosztású" alkalmazottai a TNT csomagküldő szolgálatra bízták, még csak nem is ajánlott küldeményként, a csomag azonban kedd estig nem érkezett meg a rendeltetési helyre, és nem is találják.

A lemezek tartalmazzák az érintettek egészségbiztosítási kódját, nevüket, születési időpontjukat és lakcímüket, bankszámla-adataikat, partnerük személyes adatait, és gyermekeik nevét, nemét és életkorát. Londoni kommentárok szerint a fejlett ipari világ egészében ez az eddigi legsúlyosabb adateltűnési eset. Az első beszámolók még 15 millió személy adatainak eltűnéséről szóltak, de Alistair Darling pénzügyminiszter az alsóházban kedd este felfedte, hogy a valós szám ennél 10 millióval nagyobb. Az incidens miatt lemondott Paul Gray, a királyi adó- és vámhivatal elnöke.

Darling közölte, hogy a bankszámla-tulajdonosokat nem fenyegeti anyagi veszteség veszélye, mert ha valaki csalással fér hozzá számlájukhoz, a banktörvény alapján teljes kártalanítás illeti meg őket. A pénzügyminiszter mindazonáltal hozzátette: a számlatulajdonosok "jól teszik", ha ellenőrzik, hogy nincs-e "szokatlan pénzmozgás" a számlájukon.

Mint kiderült, az eset még október végén történt, de - a hivatalos indoklás szerint - azért csak most hozták nyilvánosságra, hogy a bankoknak legyen idejük felkészülni az érdeklődők rohamára.

Alistair Darling nem ajánlotta fel lemondását, és Gordon Brown miniszterelnök közölte, "maradéktalan a bizalma" pénzügyminiszterében.

Ugyanakkor ez már a második, Darling nevéhez fűződő súlyos bizalmi válság azóta, hogy a politikus a nyár elején átvette a pénzügyminiszteri posztot a miniszterelnökké előlépett Browntól. Ősz elején, az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi körből kiindult bankközi likviditási válság miatt az egyik legnagyobb brit szakosodott jelzálogkölcsönző, a Northern Rock kénytelen volt a brit jegybankhoz fordulni átmeneti finanszírozásért, és a bank kiskereskedelmi ügyfelei ezt úgy értelmezték, hogy a pénzintézetnél lévő betéteik veszélybe kerültek.

Jóllehet nem erről volt szó - a likviditásszűke a nagybani bankközi piacon jelentkezett -, a Northern Rock fiókjai ellen azonban olyan betétesi roham indult, amilyenre a brit bankrendszerben másfél évszázada nem volt példa. Alistair Darlingnak akkor több napi erőfeszítésébe telt megnyugtatni a betéteseket.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jogos-e a szervízdíj ilyen formája?

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink