hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ön után fizetik a járulékokat?

  • Kovács Andrea

Okmányirodai regisztrációt követően az interneten utánanézhetünk, munkáltatónk fizeti-e a járulékainkat, ám csak a cég bevallásában szereplő adatokat kérdezhetjük le, s nem ellenőrizhetjük, valóban befizették-e az összeget az APEH számlájára.


Kiaknázatlan, de jó eredményekkel kecsegtető lehetőségnek tartja az APEH a járulékbefizetések ellenőrzésére kínált szolgáltatását. „Sok tartalék van még a lekérdezés lehetőségében” - fogalmazott Szikora János, az APEH elnöke, az adóhivatal 2007 első félévét értékelő sajtótájékoztatóján arra utalva, hogy egyelőre kevés munkavállaló járt utána,  fizeti-e utána a járulékokat a cég, amelynél dolgozik. Március közepétől július közepéig közel hetvenezer adatlekérési kérelem érkezett az adóhivatalba, negyvenhétezer adóalanytól. A legtöbben áprilisban ültek számítógép elé, és igyekeztek többet megtudni arról, vajon utal-e hónapról-hónapra munkáltatójuk. Eljárást egyelőre senki nem indított – legalábbis az APEH úgy tudja. 

„A törvényi előírásoknak megfelelően készítettük el ezt a lekérdezési lehetőséget. Az elektronikus szolgáltatásokat csak a regisztrált magánszemélyek használhatják. Erre külön felhívta a figyelmet az adóhivatal, még az szja bevallási időszakában. Az adatok elektronikus lekérdezését nemcsak az APEH, hanem a magyarország.hu is folyamatosan népszerűsíti” – reagált az adóhatóság az Adózóna kérdésére, hogy nem lenne-e indokolt komolyabb reklámmal megtámogatni ezt a szolgáltatást. 


Forrás: APEH

„Minimum egy-két év kell ahhoz, hogy a munkavállalók tudatosabbak legyenek” – indokolja Hernádvölgyi Andrea, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnöke a foglalkoztatottak egyelőre gyér érdeklődését. „Orvosok és gyógyszerészek ma már egyformán ellenőrzik a TAJ-kártyákat, így a legváratlanabb pillanatban derülhet ki, hogy egy munkavállaló után nem fizetik például a tb-t” – magyarázza arra utalva, hogy az ilyen eseteket követően kíváncsibbak lesznek a foglalkoztatottak, és van esély arra, hogy utánanéznek az adataiknak. 

Az persze már korábban is előfordult, hogy valaki a szülési szabadsága előtt szembesült azzal, hogy csak papíron „fizettek” utána. A legtöbb esetben a cég és az alkalmazott megegyeznek, hiszen mindkét félnek kényelmesebb így, a fizetést elmulasztó vállalatok pedig perköltséget és bírságot takaríthatnak meg. Hernádvölgyi tapasztalatai szerint a legkevésbé a fiatalok érdeklődnek a járulékok befizetése (sőt a bejelentésük) iránt, az idősebb korosztály – talán a nyugdíj miatt is – figyelmesebb. 

Az alelnök szerint amiatt is nehézkes a munkavállalói tudatosság erősítése, mert nagyon sokan nem jutnak számítógép közelébe, vagy nem értenek hozzá. „Szinte kizárt, hogy egy kétkezi gyári munkás emiatt regisztráljon az okmányirodában és a magyarország.hu portálon ellenőrizze a fizetési papírján szereplő adatokat” – mondja az MSZOSZ alelnöke, aki szerint a munkavállalók papíralapú, személyes értesítése lehetne a megoldás – nem vitatva, hogy ez növelné az adóhatóság adminisztrációs munkáját és költségeit.

[[ Oldaltörés: Hol és hogyan kérdezhetjük le adatainkat? ]]
Egyelőre azonban marad az internet: a lekérdezésre annak van lehetősége, aki az okmányirodában előzőleg regisztrált. A magyarország.hu oldalon a felhasználónév és jelszó megadása után az eBEV-szolgáltatások/ Használom a szolgáltatást útvonalat kiválasztva, az adóazonosító szám megadásával lehet eljutni a Folyószámla és járulékadatok/Járulékadat-kivonat igénylése menüponthoz. A lekérdezés időszaka választható: a 2007-es év eddigi kimutatását is megnézhetjük, vagy tájékozódhatunk az év egyes hónapjairól.

Az oldal munkáltatónként, kifizetőnként elkülönítve mutatja meg a kiválasztott időszakra eső járulékköteles kifizetéseket. Csakúgy, mint a belőlük levont nyugdíjjárulékot, nyugdíjpénztári tagdíjat, pénzbeli- és természetbeni egészségbiztosítási járulékot, illetve a munkabér nélküli időszakokat. A képet ugyanakkor némiképp árnyalja, hogy a lekérdezésre kizárólag a „bevallásadatokat illetően van lehetőség” – vagyis arról, hogy a levont járulék befizetése ténylegesen megtörtént-e, nem ad információt ez az adatbázis.

A munkavállaló így leginkább arról tájékozódhat, bejelentette-e őt munkaadója. Ugyanakkor amennyiben a munkaadó nem fizeti be a kötelezően levont járulékokat, folyószámlája hátralékot mutat, az APEH végrehajtási eljárás során szedi be az adóhátralékot. „A magánszemély nem felel a munkáltató mulasztásáért, és az egészségügyi szolgáltatásra, nyugdíjra is jogosult” – hangsúlyozták az APEH munkatársai.

A szolgáltatás tehát elérhető, egyelőre azonban kérdés, kik látogatnak majd el a honlapra, hogy utánanézzenek adataiknak. Helyzetüket a magyarország.hu oldalán nehezen eligazodó látogatók részére ajánlott 189-es telefonszámon elérhető call-centeres sem könnyíti meg. Itt ugyanis a „foglalkoztatottak járulékadatai” iránt érdeklődő Adózónát is a tb-befizetések lekérdezéséhez irányították. Ez persze szintén hasznos információ, de nem az a szolgáltatás, amit kerestünk.

A tudatos, járulékai befizetését számonkérő munkavállaló ugyanakkor – a szakemberek véleménye szerint – a gazdaság fehérítésének is fontos szereplője lehet. Ehhez azonban a szolgáltatás tökélesítésére lenne szükség, hogy a lekérdezőknek ne menjen el a kedvük a kutakodástól, és emiatt a munkaadók is tartsanak az esetleges következményektől.






Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink