hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eltartottak: április 15-éig kell bejelenteni a járulékfizetést

  • MTI

Az adóhatósághoz április 15-éig kell bejelenteniük a járulékfizetést azoknak az eltartott közeli hozzátartozóknak, akik április 1. óta egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek.


Az ingyenes egészségügyi ellátást ugyan az idén még igénybe vehetik a járulékot nem fizetők is, ám nem árt tudni, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalra (APEH) nem vonatkozik a moratórium, így akit a revizorok rajtakapnak, attól kamatostul behajtják majd a járulékot, sőt még bírságot is kiszabhatnak.

A közeli hozzátartozók április 1-jétől eltartott címen már nem jogosultak az ingyenes egészségügyi ellátásra. Ha valaki más jogcímen nem biztosított, illetve nemzetközi egyezmény alapján sem jogosult térítésmentes egészségügyi szolgáltatásra, 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

A kiskorú eltartottak továbbra is alanyi jogon, ingyenesen jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra, ahogy a táppénzen, GYED-en, GYES-en lévők és a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulók is.

A járulékfizetés alapja fő szabályként a minimálbér, aminek összege az idén 65 500 forint, a járulék összege így havi 5 895 forint. Ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a minimálbér összegét, és erről a települési önkormányzat polgármestere hatósági bizonyítványt állít ki, a járulékfizetés alapja az egy főre jutó tényleges havi jövedelem, de legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (az utóbbi jelenleg 27 130 forint, a járulék összege ennek alapján havi 2 441,7 forint).

A szociálisan rászorultaknak, ha erről hatósági bizonyítvánnyal rendelkeznek, nem kell megfizetniük a járulékot. Az eltartott helyett más is befizetheti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ehhez azonban az APEH hozzájárulása szükséges.

A járulékfizetésre kötelezettnek a járulékfizetési kötelezettséget és annak megszűnését, továbbá a járulékfizetés átvállalásának tényét és az átvállalás megszüntetését is 15 napon belül be kell jelentenie az állami adóhatósághoz az APEH honlapjáról letölthető 07T1011., illetve a 07T1021. számú adatlapon. Ha az egy főre jutó jövedelem kisebb a minimálbérnél, először a hatósági bizonyítványt kell beszerezni a polgármestertől, s annak birtokában kell bejelentkezni az adóhatósághoz. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell befizetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink