hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járulékszabályok 2007-ben

  • dr. Marosi Andrea

Januártól biztosítottak az ostermelok is, a minimálbér után fizetik a társadalombiztosítási járulékot (TB-t). Megszunt viszont az eltartott nagykorúak automatikus jogosultsága az egészségügyi ellátásra. Sorra vesszük, hogy milyen szabályok változtak még 2007-ben a járulékfizetést illetoen?

Átalányadó-kalkulátor
Az Adózóna átalányadó-kalkulá-torával az alacsony bevé-telű egyéni, illetve a mező-gazdasági vállalkozók is előre kalkulálhatják fizetendő adójuk mértékét. Kattintson ide!
Biztosítási kötelezettség

2007. január elsejétől a minimálbér 65 500 Ft-ra emelkedett, megbízási vagy más egyéb – munkavégzésre irányuló – jogviszony esetén ennek 30 százalékáig, azaz 19 650 Ft-ig élvezhetjük a járulékmentességet. Új elem a biztosítási rendszerben, hogy a biztosítás kiterjed a továbbiakban a mezőgazdasági őstermelőre is. Ez alól is vannak azonban kivételek (kiskorú őstermelő, egyéb jogcímen biztosított, saját jogú nyugdíjas, öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjas).

A mezőgazdasági őstermelő januártól – főszabály szerint – a minimálbérnek megfelelő összeg után fizeti meg a társadalombiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot. Az éves szinten 7 millió forintot meg nem haladó bevételt elérő mezőgazdasági őstermelők azonban máshogyan fizetnek. Az ő esetükben az őstermelői bevétel 20 százaléka lesz a járulékalap, és ez után fizetnek 21 százalék nyugdíj- és 4 százalék (természetbeni) egészségbiztosítási járulékot. Ebbe az értékhatárba nem számít bele a nemzetközi szerződés alapján folyósított támogatás. Aki csak mint őstermelő biztosított, annak mindenképpen vigyáznia kell arra, hogy az értékesítési betétlapját érvényesítse, mert ellenkező esetben biztosítása szünetel.

A társadalombiztosítási járulék

Tavaly szeptember elsejétől a foglalkoztatót terhelő 29 százalék tb-járulék ugyan változatlan maradt, azonban a megoszlása tovább bomlott a korábbi kettő (18 százalékos nyugdíjbiztosítási járulék plusz 11 százalékos egészségbiztosítási járulék) helyett három részre: változatlan maradt a nyugdíjbiztosítási járulék mértéke, a 11 százalék viszont kettébomlott 7 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékra, illetve 4 százalékos pénzbeni egészségbiztosítási járulékra. Január 1-től pedig további változás ebben a körben, hogy a 18 százalékos nyugdíjbiztosítás 21-re nőtt, ezzel együtt viszont az egészségbiztosítás 11 százaléka 8-ra csökkent (5 százalék természetbeni plusz 3 százalék pénzbeni megoszlásban).

A munkavállalónál ugyanígy megoszlik az egyéni járulékfizetés pénzbeni és nem pénzbeni részre. Erre azért került sor, mivel az ideológia szerint az előbbi rész fedezi a táppénzzel, a pénzbeni kiadásokkal kapcsolatos költségeket, a természetbeni rész pedig az orvosi, kórházi, baleseti ellátással kapcsolatos egészségügyi kiadásokat. Ezek alapján a dolgozótól 2006. szeptember elsejétől az eddigi 4 százalék helyett 6 százalékos (4 százalék természetbeni plusz 2 százalék pénzbeni) egészségbiztosítási járulékot kellett levonni.2007. január elsejétől ez a 6 is 7 százalékra (4+3) emelkedett.

Az úgynevezett többes jogviszony esetén az egyéni vállalkozó, illetve a társas vállalkozó személyesen közreműködő tagja, ha van legalább heti 36 órás munkaviszonya, vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, akkor csak a ténylegesen kapott összeg, vállalkozói kivét, egyszóval csak a valódi jövedelem után kell, hogy fizessen. De ha van tényleges jövedelem, akkor erre a teljes járulékot meg kell fizetnie. Egyedül a pénzbeni hozzájárulást úszhatja meg, ha megvan a heti legalább 36 óra, ami a különböző jogviszonyok összevonásával is keletkezhet.

Korkedvezmény-biztosítási járulék

A korkedvezmény-biztosítási járulék egy teljesen új járulékfajta, amelyet 2007. január elsejétől vezettek be. Ezt az a foglalkoztató, illetve egyéni vállalkozó fizeti, aki a külön jogszabályban meghatározott korkedvezményre jogosító munkakörben alkalmaz biztosítottat, illetve ilyen munkakörben tevékenykedik. Alapja megegyezik a társadalombiztosítási járulékéval, mértéke 13 százalék. Ezt azonban nem azonnal, hanem csak fokozatosan kell fizetni. Azaz 2007-ben még nem (100 százalékát idén a költségvetés átvállalja), évente azonban növekvő mértékű, 25, 50, 75, és 100 százalékos részét kell megtéríteniük. 

 
A fizetendő járulékok megoszlása 2007. január 1-jétől:
Év
Foglalkoztató által fizetendő
Biztosított által fizetendő
 
társadalombiztosítási járulék
korked-
vezmény-
bizto-
sítási
járulék
nyugdíjjárulék
mpt. tagdíj
egészség-
biztosítási járulék
nyugdíj-
biztosítási
járulék
Egészség-
biztosítási jár. (eg.b.j.)
 
 
természetbeni
eg.b.j.
pénzbeli
eg.b.j.
mpt. tag
nem mpt.
tag
 
termé-
szetbeni
eg.b.j.
pénzbeli
eg.b.j.
2007.
21
5
3
13*
0,5
8,5
8
4
3

Forrás: APEH

Minimum járulékalap

A minimum havi járulékalap idén 131 000 forintra emelkedett. Természetesen továbbra is van arra lehetőség, hogy a járulékot a valódi, tényleges jövedelem fizessük meg, akkor is, ha az kevesebb, mint a járulékminimum. Ezt a foglalkoztató mindig a havi bevallásában köteles bejelenteni a tényleges jövedelem feltüntetésével. Amennyiben a foglalkoztató nem él a bejelentési jogával, és a biztosított járulékalapot képező jövedelme nem éri el a minimum járulékalapot, akkor a többletfizetést a foglalkoztatónak kell állnia. Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló (eva) törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó is a minimum járulékalap után köteles megfizetni a járulékokat. Természetesen neki is joga van arra, hogy a bevallásában a tényleges jövedelmét tüntesse fel, ha az kevesebb, mint a minimum járulékalap. Azonban akkor is legalább a minimálbér alapján kell a járulékait megfizetnie.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó járulékfizetése

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó (azaz a nyugdíjas) január elsejétől 16 százalékos mértékű egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett. 2007. április elsejétől azonban új változás, hogy ez a 16, 9 százalékra csökken, azonban helyette belép ettől az időponttól 8,5 százalékos nyugdíjjárulék. Természetesen ők is csak a tényleges vállalkozói kivét, vagy tagi jövedelem után kötelesek csak fizetni.
Nem biztosított magánszemély járulékfizetése Az a belföldi magánszemély, aki nem valamilyen jogcímen nem biztosított, és egyes ellátásra jogosultként sem illeti meg az egészségügyi szolgáltatás, január elsejétől 16 százalék egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni a minimálbér után.

Tippek, ötletek

Lehetőségünk van arra, hogy külön törvényben foglaltak alapján foglalkoztassunk biztosítottakat, akikre járulékkedvezményt vehetünk igénybe, ilyenek lehetnek például a START-kártyával rendelkezők.
Nagyon fontos, hogy a jogszabály a járulékalap minimumának szükségszerűségét csak a biztosítottra és az alkalmazottra terjesztette ki, tehát ebből következően a megbízási jogviszonyban a minimum járulékalap használata nincs elrendelve, azaz ilyen esetben a tényleges megbízási díj alapján kell a járulékokat megfizetni.

Nagyon fontos figyelnünk arra, hogy 2007. április elsejétől megszűnik az eltartott hozzátartozók egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága. Ez azt jelenti, hogy ettől a naptól fogva csak akkor illeti meg őket az egészségügyi ellátás, ha megfizetik a 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot (alapja az egy főre jutó havi jövedelem).

Dr. Vágyi Ferenc Róbert
MOKLASZ alelnök




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink