hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Agyonbonyolított rendszer - adók, járulékok

  • adozona.hu


Eredményesnek látszik a HVG tavaly májusi összeállításában ajánlott módszer, miszerint: kevesebb kivétel, több bevétel. Az államháztartás számainak eddigi kedvező alakulásában vitathatatlanul erősen közrejátszott az, hogy az adózásban és járulékfizetésben tavaly ősztől, illetve az idei évtől sok kivételt, kiváltságot megszüntettek. A törvényhozás korábban szent tehénként kezelt jövedelmekre közterhet rótt ki. A büdzsé bevételei azonban főleg új közterhek bevezetéséből, illetve a régiek mértékének emeléséből híztak.



Voltak melléfogások, éppen az új adók körül: az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte az úgynevezett elvárt adót és a házipénztárban lévő pénzek adóját is (az előbbit más formában ismét megszavazta a parlament). Az adórendszer nem lett egyszerűbb, továbbra is túl sokfajta - mintegy két tucat - adó nehezedik az emberekre és a vállalkozásokra, miközben legfeljebb fél tucat adja a költségvetés bevételeinek 90-95 százalékát. Lehet, hogy a kevesebb több lenne: a sokféle sarc az adófizetők és az adóhatóság számára is rengeteg papírmunkával és többletköltséggel jár, az úgynevezett bagatell adóknál az adóbeszedés nem is hatékony.

Az általános forgalmi adó felső kulcsának a választási kampányt megelőző, 25-ről 20 százalékosra való csökkentését a nyáron a 15 százalékos kulcs 20-ra emelésével kellett ellensúlyozni. Ahogy az ilyen fogyasztási adók, úgy a vagyoni típusú (például ingatlan-) adók is biztosabb bevételt jelenthetnének a büdzsének, illetve a települési önkormányzatoknak. 

A teljes cikket elolvashatja a HVG-ben.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink