hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fekete munka, ismeretlen eredetű termékek és több tízmilliós bírságok

  • adozona.hu

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében együttes ellenőrzést folytatott egy hónapon át az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a Vám- és Pénzügyőrség. A május 29-étől június 24-ig tartott akcióban mintegy 340 „ellenőr” vizsgálódott a Dunakanyarban, és annak vonzáskörzetéhez tartozó településeken.

Az APEH -vizsgálatok a nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzésén kívül, a foglalkoztatottak alkalmazásának jogszerűségére és a forgalmazott áru eredetének vizsgálatára terjedtek ki.

A 100 vizsgálatból 60 ellenőrzésnél találtak hiányosságot, melyből 43 esetben az adózók egyáltalán nem adtak nyugtát, további 17 adózó kisebb szabálytalanságot vétett. A mulasztási bírság várhatóan meghaladja a 3 millió forintot.

Azt is vizsgálták, hogy a munkaadó miként foglalkoztatja alkalmazottját, 61 adózó 139 munkavállalóját vizsgálták. A foglalkoztatottak közül csak 21 fő esetében lehetett egyértelműen megállapítani az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatását. 3-an kívül estek a bejelentési kötelezettségen, 97 fő esetében pedig további adategyeztetésre van szükség a vizsgálat lezárásához. A helyszínen 18 fő bejelentésének elmulasztását lehetett egyértelműen megállapítani, melynek következtében 9 adózónál 12 nap üzletlezárást, 2 adózónál szintén 12 napra a tevékenység felfüggesztést rendeltek el, a mulasztási bírság várható összege meghaladja az 1 millió forintot.

A helyszíni ellenőrzések során 67 esetben a forgalmazott áruk eredetét is vizsgálták az APEH ellenőrök. A vizsgálat alá vont adózók 50 %-a a helyszínen felleltározott termékek eredetét hitelt érdemlően nem tudta igazolni, ezért ezek a vizsgálatok tovább folytatódnak.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az üzletek működésének, a bizonylat kiállítási kötelezettség betartását és áru eredetének igazolhatóságát vizsgálta. 111 kereskedelmi és vendéglátó egységből 93 üzletben állapítottak meg szabálytalanságot a felügyelők.

A vizsgált 109513 termék közül 7786-nál fordult elő egy, vagy több hiányosság. A felügyelők 4 esetben működési engedély hiányát, 2 esetben jogosulatlan kereskedést, 31 esetben az árfeltüntetés hiányát (hiányosságát), 17 esetben a használati útmutató hiányát, 99 esetben a címkézés hiányát (hiányosságát), 4 esetben a CE jelölés hiányát 14 esetben a beszerzési bizonylat hiányát állapították meg. A vizsgálatot végzők 2 alkalommal fogyasztói megkárosítást tapasztaltak, 1 esetben pedig bizonylat kiállítás elmulasztása miatt intézkedtek.

A vendéglátás területén a nyersanyagok mérésére szolgáló mérleg hitelesítésének hiánya, illetve lejárta, a fagylalt forgalmi napló hiánya és annak tárolására szolgáló tégelyek jelöletlensége indokolta a fogyasztóvédelmi intézkedést. A hiányosságok következtében a várhatóan fogyasztóvédelmi bírságot szabnak ki, a minőségvédelmi bírság és reklám-felügyeleti bírság összességében meghaladja a 8 millió forintot.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elsősorban a munkavállalók alkalmazásával kapcsolatos szabályok, előírások, betartását vizsgálta. A felügyelők az építőipar, a vendéglátás és a kereskedelem területén 203 munkáltatónál 980 munkavállalót ellenőriztek. Az érintett munkáltatók közül 162 munkaadó követett el szabálytalanságot és ez 487 munkavállalót érintett. A felügyelők 321 fő esetében állapították meg a bejelentetlen foglalkoztatást, vagyis fekete munkát, ezt legnagyobb arányban az építőiparban tapasztalták (a bejelentés nélkül foglalkoztatottak 55 %-a). A munkaadók 15 főt foglalkoztattak külföldi munkavállalási engedély nélkül. A felügyelők hiányosságokat tapasztaltak a napi munkaidő maximális mértékének megállapításánál is, a napi, heti pihenőidő/nap kiadásánál, a munkaidő-nyilvántartás vezetésénél, a 2006. évi szabadság kiadásánál, a munkabér védelmére vonatkozó előírások betartásánál. A jogsértések miatt kiszabandó munkaügyi bírság meghaladja a 71 millió forintot, továbbá a külföldi engedély nélküli foglalkoztatás miatt a munkaadókat közel 8 millió forint befizetésére kötelezte az OMMF.

A Vám- és Pénzügyőrség elsősorban az adózás alól elvont jövedéki termékek forgalmazására, valamint bizonylati fegyelem megsértésére irányuló vizsgálatokat folytattak le. Összesen 98 vendéglátó-ipari egységben tartottak helyszíni ellenőrzést, melyből 34 üzletben tártak fel jogsértést. A pénzügyőrök az előírások megsértésének megállapítása mellett közel 5 liter sört, több mint 11 liter szeszes italt és 32 doboz hamis adójeggyel ellátott cigarettát foglaltak le. Várhatóan több mint 1 millió forintos bírságot szabnak ki.

Az üzletekben forgalmazott szeszes italok helyszíni vegyvizsgálatát a vámhatóság alkoholtermékeket vizsgáló laborbuszában végezték el. A vizsgálatot végzők 8 esetben állapították meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megszegését. Egy esetben a vizsgált italban az emberi egészségre káros denaturáló szer jelenlétét is kimutatták a műszerek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink