hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PwC: az APEH a régióban elől áll

  • MTI

A régióban a magyar adóhatóság jó minősítést érdemel, de a szolgáltatói funkcióját és módszereit illetően kissé lemaradt az angol hatóságtól - állapította meg Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers (PwC)
cégtársa kedden, ismertetve az angol és a régiós adóhatóságok összehasonlítását átfogó felmérést.

Adókedvezmények helyett, mivel azt állami támogatásnak minősíti az EU, a befektetőket alacsony adómértékekkel és adózóbarát adóhatóságokkal próbálják magukhoz csábítani az országok - jelentette ki Erdős Gabriella. A PwC cégtársa hozzátette azt is, hogy a befektetők leginkább kiszámítható adózási feltételrendszerre vágynak. 

Erdős Gabriella szerint az alaptételhez, hogy az adókat be kell szedni, egy másik alaptétel járul: hatóságként nem lehet megoldani ezt a feladatot. Szolgáltató, partneri viszonyra törekvő adóhatóságra van szükség, az angol példa szerint olyanra, amely a megelőzésre teszi a hangsúlyt, segíti az adózókat, mérsékelve a kikényszerítő illetve büntető funkciót, de az adót nem fizetőket, vagy kerülőket keményen bünteti, a "répa és korbács" stratégiáját követve. Azaz aki jó adózó azt az adóhatóság nem zaklatja, azt répával eteti - tette hozzá. 

Az angol hatóság társadalmi egyeztetés után egy éven keresztül készült a váltásra, a nagy adófizetőkel on-line információ cserét kezdeményezett - jellemezte az új típusu adóhatósági szerepet a PwC cégtársa. Sőt, az is előfordul, hogy az adóhiányt felhalmozóval tárgyalást kezd az adóhatóság, amolyan költség/haszon elv alapján, s ezt a kezdeményezést senki sem tekinti korrupciónak, hiszen a cél az, hogy az állam minél nagyobb adóbevételt realizáljon - magyarázta Erdős Gabriella. 

A régióban viszont az adófizetés kikényszerítése dívik, Magyarországon például már 10 ezer forint fölött megvalósul az adócsalás esete, s 200 ezer forint felett a tartozás már adóbűncselekmény, ami akár két évig terjedő szabadságvesztéssel járhat. "Nálunk az őszinte, hibát ejtőt, ugyanúgy adócsalónak minősítik, mint a masszív adóelkerülőket" - jellemezte a helyzetet Erdős Gabriella. Hiányzik a Nyugat-Európában ismert adóbíróság intézménye is, így a bírói ítélkezés esetlegessé válhat - jelezte. A PwC felméréséből az is kiderül, hogy az adóigazgatási gyakorlatot vizsgálva az APEH-nak a nemcsak régión belül nincs szégyenkezni valója, de a brit összehasonlításnál is jobban teljesít - mondta Erdős Gabriella, kiemelve a feltételes-adómegállapítás magyar gyakorlatát illetve az előre bejelentett ellenőrzési irányelveket és a kiválasztási kritériumokat. 

Pozitív példaként beszélt a színlelt szerződésekkel kapcsolatos törvényi tűrés és változtatás esetéről a PwC adószakértője: először a színlelt szerződések megszüntetésének szükségességét ismertette az APEH, nem büntette a színlelt szerződést alkalmazókat, hanem időt adott megszüntetésükre, és csak ez után kezdte meg a szankcionálást. Az APEH-al kapcsolatos szakmai problémák részben a folyamatos, posztgraduális képzés hiányával magyarázhatók, Angliában vagy Hollandiában a felsőfokú végzetség után 3-5 éves képzéssel lehet valaki bejegyzett adóellenőr, Magyarországon viszont nincs rendszeres továbbképzés - mutatott rá a PwC cégtársa. Amíg a briteknél az adóhatóság kötelezőnek tekinti a saját állásfoglalását, nálunk ezt gyakran felülbírálja az APEH, ami nem segíti a jogkövető magatartás kialakulását - fogalmazta meg Erdős Gabriella. 

A PwC felmérése szerint 2005-ben a régión belül Csehország adóbevétele 37 milliárd euró, Magyarországé 26 milliárd volt, Romániáé pedig 2006-ban 14 milliárd, míg Bulgáriáé ugyancsak 2006-ban 8 milliárd euró.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink