hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: mire kell figyelni az szja – bevallásnál?

  • Szabó Zsuzsanna

Alaki és számítási hibáktól hemzseg az eddig benyújtott 1,8 millió személyi jövedelemadó bevallás. Még másfélszer ennyit vár az APEH május 21-ig, utána 100 ezer forintba is kerülhet a mulasztás. A hibásan kitöltött bevallásokért pedig tízezret számláz az adóhivatal. Az APEH felhívta a figyelmet a típushibákra.

Bevallások számokban
Hasonlóan a korábbi évekhez, az Adó- és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal (APEH) - a munkáltatói és az ADAM körrel együtt – mintegy 4,3-4,5 millió személyi jövedelemadó bevallást vár. Május 4-ig 1 812 022 darab bevallás érkezett be, amelyből 862 861 darabot papíron nyújtottak be, 959 161-et internetes programmal töltöttek ki. Ez utóbbiból az elektronikus úton benyújtott bevallás 398 283 darab volt.
Már 1,8 millió adóbevallás érkezett az adóhivatalhoz a várt mintegy 4,5 millióból. Kevesebb a hiba az e-bevallásoknál, de annál több a papíron benyújtottaknál. Az eddigi feldolgozottság tapasztalatai alapján a leggyakoribbak az alaki hiányosságok voltak. Az adózók elfelejtették például aláírni a papírokat, elírták az önkéntes biztosítópénztár bankszámla számát – közölte az APEH az Adózóna kérésére.

Előfordult még olyan eset is, ahol rosszul határozták meg az adójóváírás, illetve a fizetendő adó összegét, vagy épp a kiutalás kérésénél hiányzott a kiutalás módjáról és a köztartozásról való nyilatkozat. 

Emellett többen nem jól alkalmazták a családi kedvezményre vonatkozó szabályozást (egy illetve két gyermek után is beállították a kedvezményt, miközben ezt nem vehették volna igénybe a jogszabályi változások miatt) valamint sok esetben lemaradtak a csatolt mellékletek a bevallásról.

A legtöbb kérdés még mindig a benyújtási határidőkkel, az e-bevallás regisztrációval, valamint az internetes bevalláskitöltő- és ellenőrző programmal kapcsolatban érkezett idén a hivatalhoz. Miután a jogszabályváltozás következtében a munkáltatói adómegállapítás már csak lehetőség volt, megnőtt az erre irányuló kérdések száma is. Sokan kérdeztek rá az adójóváírásra, a különböző adókedvezményekre és az adó-visszaigénylés teljesítésének időpontjára is. Pontosabban arra, hogy adott napon benyújtott bevallás esetén mikorra várható a visszaigényelt összeg kiutalása – mutatott rá az adóhivatal.

Késedelmek és szankciók

A késedelmesen, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően benyújtott bevallás miatt az adóhatóság a magánszemélyt százezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja, feltéve, ha nincs elfogadható indoka a késedelemre. 

Amennyiben valaki bármilyen okból kifolyólag nem tudja a bevallását határidőre elkészíteni, akkor azt a késedelmét okozó körülmény megszűnését követő 15 napon belül még megteheti igazolási kérelemmel. Ebben viszont meg kell jelölnie a késedelem okát, és a kérelemhez csatolnia kell a késedelmet igazoló iratokat is.

Hibásan benyújtott bevallás esetén magánszemély 10 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Amennyiben a késedelmesen benyújtott bevallás hibás, az adózó csak a késedelemért szankcionálható – közölte az APEH az Adózóna kérdésére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink