hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kevesen bízzák az APEH-re az adóbevallásukat

  • Szabó Zsuzsanna

Úgy tűnik idén jóval kevesebben hagyják az utolsó pillanatra az adóbevallásuk benyújtását. Április 22-ig mintegy 1,588 millió személyi jövedelemadó bevallás érkezett be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH), szemben a tavaly április 21-éig beérkezett közel 1,197 millióval. Az elektronikus utat is jóval többen választják.

Idén a bevallások mintegy háromnegyedénél használták az internetet: összesen több mint 388 ezer bevallást nyújtottak be elektronikus úton szemben a tavalyi közel 25 ezerrel, és mintegy 808 ezret töltöttek ki internetes programmal a tavalyi 755 ezerhez képest – közölte Polgár Péter, az adóhatóság elnökhelyettese.

Az adóhatósági elszámolást (ADAM) továbbra sem sokan választják, népszerűsége nem nőtt érzékelhetően a tavalyihoz képest. Ezt a megoldást a múlt évi 9986-tal szemben 14 140 adózó választotta. Jelentősen megnőtt az elektronikus úton beadott ADAM-os bevallások száma: a tavalyi 8-ról, az idén 5 820-ra ugrott az ily módon beérkezett bevallások száma. Az adóhatóság szerint ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a munkáltatóknak kötelező elektronikusan benyújtaniuk bevallásaikat és rajtuk keresztül is kérni lehetett az adóhatósági adómegállapítást.

Az APEH eddig 730 ezer adózónak összesen 39 milliárd forintot utalt vissza, fejenként átlagosan 53 444 forintot. Tavaly ez az összeg átlagosan 60 205 forint volt.
 
A jogszabályok változása miatt az idei bevallási csomag új lapokat is tartalmaz – hívta fel a figyelmet Polgár Péter. Megváltozott például az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakhoz fűződő kedvezmény érvényesítésének módja: a kedvezményt az adózó rendelkező nyilatkozata alapján az önkéntes pénztárba utalja át az adóhatóság. Aki a bevallását már benyújtotta, de nem rendelkezett a kedvezményről, e nyilatkozatát a 0653-01-B táblán pótolhatja a 0653-P pótló bevallási lapon, amelyet hamarosan közzétesz az APEH – tette hozzá az elnökhelyettes.
 
Az önadózók határideje nem változott, ők május 21-éig nyújthatják be bevallásukat. Ha az adózó a munkáltatóját kérte fel az adóbevallása elkészítésére, amelyet február 15-éig benyújtott nyilatkozatában kért, akkor a munkáltatónak május 21-éig kell elkészíteniük az elszámolást és arról az igazolást kiadni az adózónak. Az adómegállapításokat pedig június 11-éig elektronikus úton el kell küldenie a székhelye szerinti adóhatósághoz. A munkáltatóknak a munkavállalóval legkésőbb június 20-ig el kell számolniuk.

A kormányzati portál új Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszerére (KR2) is kitért Polgár Péter. A korábbi állapothoz képest jelentős változásként említette, hogy az ide beküldött elektronikus dokumentumok kezelésének minden lépéséről értesül az adózó. A dokumentum tárhelyből történő kivételének időpontja naplózódik, és ezzel az APEH szerint elkerülhetővé válik az adóhivatal és az adózó közötti esetleges vita arról, hogy az értesítést az adózó átvette-e.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink